Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν νόμο για τα ΜΜΕ...


H αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βιέρα Γιούροβα, και ο Eπίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, θα παρουσιάσουν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα Μέσα Ενημέρωσης σχέδια για κανόνες για τα ΜΜΕ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τρεις... αξιωματούχους και το Politico. 

Ο νόμος θα περιλαμβάνει κανόνες σχετικά με τη διασυνοριακή λειτουργία και την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης εντός της Ε.Ε. για την αποτροπή κυβερνητικών παρεμβάσεων. Σκεφτείτε την προσπάθεια της Βαρσοβίας να απαγορεύσει ένα ειδησεογραφικό κανάλι αμερικανικής ιδιοκτησίας στην Πολωνία, την οποία η Επιτροπή προσπάθησε να αποτρέψει μέσω των κανόνων της Ένωσης για τις επενδύσεις - λόγω έλλειψης δεσμευτικών κανόνων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

«Θέλουμε να δράσουμε ενάντια σε κάθε είδους αδικαιολόγητες παρεμβάσεις στις δραστηριότητες των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης», θα πει ο Μπρετόν στο φόρουμ, σύμφωνα με προσχέδιο της ομιλίας του. Οι νέοι κανόνες θα επιχειρήσουν επίσης να αποτρέψουν «παρεμβάσεις από εχθρικούς ξένους παράγοντες».

Οι Βρυξέλλες επιθυμούν επίσης κανόνες για την πρόληψη της υπερβολικής συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν εγγυήσεις για την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών, ώστε κανείς να μην γίνεται πολύ μεγάλος για να νοιάζεται για τον δημόσιο διάλογο», αναμένεται να σημειώσει ο Μπρετόν.

Τι γίνεται με την εξαγορά του γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού M6 από τον ηγέτη της αγοράς TF1; Η σύμπραξη ευνοείται από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συμπτωματικά ετοιμάζεται για εκστρατεία επανεκλογής. Η τότε επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής της Γαλλίας, Ιζαμπέλ ντε Σίλβα, ήταν επικριτική απέναντι στη σύζευξη, αλλά αντικαταστάθηκε - απλή σύμπτωση, σωστά; - τον Οκτώβριο.

«Με 70% μερίδιο αγοράς στον τομέα της οπτικοακουστικής διαφήμισης, αυτή η επιχείρηση, κατ' αρχήν, φαίνεται αδύνατη», προειδοποίησε η τελευταία σε συνέντευξή της. Η πολιτική υποστήριξη της συμφωνίας «δεν διευκολύνει τη δουλειά μου», πρόσθεσε. Τώρα, δεν είναι πια η επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής.

Σε αντίθεση με την πολωνική υπόθεση, η Επιτροπή ήταν πολύ ήσυχη σε αυτή την περίπτωση. Η Γαλλία, η οποία κατατάσσεται κάτω από τις περισσότερες δυτικές χώρες της Ε.Ε. και τη Γκάνα, τη Ναμίμπια και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, θα μπορούσε σίγουρα να έχει περισσότερο και όχι λιγότερο πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης...

Μαρία Ψαρρά

efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες