Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Αναφορά στην υπόθεση Παπαδάκου και διεθνώς...


Διεθνείς διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση της κλήσης από την ανακρίτρια της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου σε απολογία για την ερευνητική της δουλειά στην υπόθεση Novartis. Αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης και την... καταδίκη της δίωξης από την ΕΣΗΕΑ γίνεται στο OCCRP (Organised Crime and Corruption Reporting Project/ Σχέδιο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς).
 
Το κείμενο: 

Ελληνικό δημοσιογραφικό σωματείο καταδίκασε την κλήση ενός ρεπόρτερ που ισχυρίζεται ότι έγινε στόχος των αρχών για αποκάλυψη αξιωματούχων που πιστεύεται ότι έλαβαν δωροδοκίες από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis και ότι έγραψε για πλούσιους ανθρώπους που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

«Η ΕΣΗΕΑ εκφράζει την υποστήριξή της στη Γιάννα Παπαδάκου και τονίζει ότι το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά του ελεύθερου Τύπου που προστατεύονται από το Σύνταγμα, δεν μπορούν να διωχθούν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δημοσιογράφων Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Η Παπαδάκου είπε στο OCCRP τη Δευτέρα ότι πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστών στις 11 Ιανουαρίου για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το ρεπορτάζ της για την υπόθεση δωροδοκίας της Novartis καθώς και σχετικά με τους ισχυρισμούς ενός ελληνο-ισραηλινού επιχειρηματία ότι αυτή και άλλοι είχαν προσπαθήσει να εκβιάσουν χρήματα από αυτόν.

«Έγραψα για τη Novartis και το εξέθεσα στις τηλεοπτικές μου εκπομπές», είπε.

Ενώ η Novartis συμφώνησε το 2020 να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός διακανονισμού με τις ΗΠΑ Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παραβιάσεις του Νόμου περί Διαφθοράς στο εξωτερικό, με τον οποίο αναγνώρισε ότι έκανε παράνομες πληρωμές σε Έλληνες παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και αξιωματούχους, η ίδια η Ελλάδα έκανε ελάχιστα για να λογοδοτήσει την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία και τους αποδέκτες των δωροδοκιών .

Αντίθετα, η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη που ερευνούσε τη Novartis και κορυφαίους Έλληνες πολιτικούς, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, αφαίρεσε την υπόθεση από πάνω της.

Η Τουλουπάκη κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας σε άλλη υπόθεση και σχηματίστηκε ποινική δικογραφία εναντίον της. Ο ίδιος ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας που κατηγόρησε την Παπαδάκου την κατηγόρησε και για εκβιασμό.

Η Τουλουπάκη είπε τότε στο OCCRP ότι από τότε που άρχισε να ερευνά την υπόθεση δωροδοκίας της Novartis, διώκεται πολιτικά ως αποτέλεσμα. «Κατάφεραν να μετατρέψουν τους ελεγκτές σε κατηγορούμενους για να σταματήσουν οποιαδήποτε δικαστική έρευνα», είπε στο OCCRP το 2020.

Η Παπαδάκου είπε ότι ο πραγματικός λόγος για τις κατηγορίες εναντίον της είναι οι καταγγελίες της για άτομα που θεωρούνται ύποπτα για απόκρυψη της περιουσίας τους από τις εφορίες.

«Με στοχοποιούν επειδή έκανα ρεπορτάζ για άτομα στη Λίστα Λαγκάρντ και επειδή ήμουν μάρτυρας στην κοινοβουλευτική έρευνα», είπε, αναφερόμενη σε μια λίστα χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων περίπου 2.000 πλούσιοι Έλληνες, που είχαν μυστική τράπεζα. λογαριασμούς στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη.

Η λίστα με τους Έλληνες καταθέτες, που περιέχει πολλά μέλη της ελίτ της χώρας, παρέδωσε η τότε Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ στον Έλληνα ομόλογό της το 2010, όταν η κυβέρνησή του επέβαλε πρωτοφανή μέτρα λιτότητας ως μέρος μιας μαμούθ διεθνούς συμφωνίας διάσωσης. Αλλά δεν έκανε καμία ενέργεια και αργότερα κατηγορήθηκε ότι αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του από αυτό.

Σε ρεπορτάζ Τύπου τον Δεκέμβριο του 2012, η Παπαδάκου είπε ότι ένα από τα ονόματα στη λίστα ήταν αυτό μιας υπαλλήλου εταιρείας που ανήκει στον ίδιο ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματία που την κατήγγειλε.

Ανέφερε επίσης ότι είχε ερευνηθεί στις ΗΠΑ για φορολογικά αδικήματα. Σε απάντηση, ο επιχειρηματίας μήνυσε την Παπαδάκου για συκοφαντική δυσφήμιση στο Λονδίνο και κέρδισε την υπόθεση το 2014, αφού απέτυχε να ορίσει δικηγόρους για να την εκπροσωπήσουν.

Χρόνια αργότερα, η δημοσίευση της λίστας πυροδότησε κοινοβουλευτική έρευνα στην οποία η Παπαδάκου κατέθεσε επί οκτώ ώρες. Ολοκληρώθηκε με την παραπομπή του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος στη συνέχεια καταδικάστηκε.

Η Παπαδάκου είπε ότι η εν εξελίξει διαδικασία εναντίον της είναι «άκυρη» και κατήγγειλε ότι η ελληνική δικαιοσύνη παραβίασε τις διαδικασίες. Κατέθεσε μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε την υπόθεσή της παραδεκτή πριν από ένα χρόνο.

Η υπόθεση εναντίον της Παπαδάκου μπορεί να είναι ένα παράδειγμα γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

«Η Έκθεση της Επιτροπής Κράτους Δικαίου για το 2021 επεσήμανε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και απειλές κατά της σωματικής ασφάλειας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα», δήλωσε τον περασμένο μήνα η Βέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με δήλωση της το κόμμα της ελληνικής αντιπολίτευσης, Σύριζα.

«Η έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου για το 2022 θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων», φέρεται να είπε.

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα έπεσε πέντε μονάδες στις βαθμολογίες της για την ελευθερία του Τύπου μόνο το 2020...

efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες