Πενήντα ημέρες ομηρίας, φυλακισμένη από πάνοπλους Σομαλούς πειρατές έζησε η Δανάη Μαρκοπούλου, η μοναδική  Ελληνίδα που βίωσε την ομηρία στο πλοίο «Maran Centaurus»,  800 μίλια ανοιχτά του κόλπου Άντεν. Αυτό ήταν  το δεύτερο εκπαιδευτικό της ταξίδι ως ανθυποπλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού και στο πλοίο βρίσκονταν ακόμη εννέα Έλληνες ναυτικοί και 22 αλλοδαποί. 

«Έρχονται τρεις  βάρκες μας προσεγγίζουνε. Η μια βάρκα πυροβολούσε, εμείς αντισταθήκαμε, είχαμε τις μάνικες , τα απαραίτητα μέτρα που έπρεπε να λάβουμε. Ρίχναμε νερό, ο πρώτος μηχανικός πάνω από την γέφυρα έριχνε νερό, αλλά αυτοί πυροβολούσανε» περιγράφει χαρακτηριστικά η ίδια.
Η άνιση πολιορκία τελειώνει πολύ γρήγορα, αφού τραυματίζεται ο πρώτος μηχανικός. Ο πλοίαρχος δίνει εντολή να παραδώσουν το πλοίο στους πειρατές, προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα.
«Μας ασκούσαν ψυχολογική βία, όχι σωματική. Γιατί από την στιγμή που έχεις τα όπλα πάνω από το κεφάλι σου δεν θέλεις και πολλά πράγματα. Γιατί αυτοί πυροβολούσαν και για να μας φοβίσουν, αλλά και για να συνεννοηθούν μεταξύ τους, δεν ήξεραν αγγλικά» συνεχίζει η ανθυποπλοίαρχος.
Οι φωτογραφίες που βλέπετε στο βίντεο, δημοσιεύονται για πρώτη φορά και είναι από τον χώρο όπου κρατήθηκαν όμηροι για 50 μέρες, οι ναυτικοί, ανάμεσά τους και η μοναδική γυναίκα πλήρωμα, η Ανθυποπλοίαρχος Δανάη Μαρκοπούλου.
«Εκεί ο καπετάνιος, μας μάζεψε, μας μίλησε και μας είπανε ότι αν τυχόν αντιδράσουμε θα μας σκοτώνανε. Γιατί το να με πειράξουν ήταν το λιγότερο. Το θέμα ήταν να βγω ζωντανή» λέει η ανθυποπλοίαρχος.
Οι Σομαλοί πειρατές λεηλατούν το πλοίο και το οδηγούν στα ανοιχτά της Σομαλίας. Η επικοινωνία με τον έξω κόσμο, είναι με το σταγονόμετρο.
Η ίδια θυμάται: «Πίστευα ότι θα μας σκοτώνανε, υπήρχαν κάποιες στιγμές που ήταν πολύ τραγικές, πολύ δύσκολες. Μίλαγα με την αδερφή μου και της έλεγα ότι “είμαστε καλά” για να και με πλησιάζει ένας Σομαλός και μου δείχνει με το κινητό έναν μαύρο, που ήταν με μια λευκή γυναίκα. Δεν θέλω να συνεχίσω άλλο».
Για την απελευθέρωση του πληρώματος, η πλοιοκτήτρια εταιρεία κατέβαλε το 2009,  7 εκ. λύτρα, ενώ άνδρες των υποβρυχίων καταστροφών  του πολεμικού ναυτικού που βρίσκονταν πάνω στην Ελληνική φρεγάτα “Σαλαμίς”, που επιχειρούσε στην περιοχή, ανέλαβαν την ασφαλή μεταφορά τους.
Σήμερα η Δανάη Μαρκοπούλου, περιμένει  να γεννηθεί το δεύτερο παιδί της για να μπαρκάρει και  πάλι, αφού η θάλασσα είναι η αγάπη της μετά τα παιδιά της και τον άντρα της, επίσης αξιωματικό του εμπορικού ναυτικού.star