Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Νεκροί δύο κυανόκρανοι σε ενέδρα - Δεύτερη επίθεση μέσα σε 48 ώρες


 
Δύο Τανζανοί κυανόκρανοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκαν χθες Τρίτη στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όταν η περίπολος στην οποία συμμετείχαν έπεσε σε ενέδρα σε μια περιοχή όπου κυβερνητικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών από την Ουγκάντα, ανακοίνωσε η MONUSCO, η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αποστολής, οι κυανόκρανοι δέχθηκαν επίθεση σε ένα χωριό περίπου 50 χλμ. βόρεια της πόλης Μπένι, στην επαρχία Βόρειο Κίβου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της MONUSCO, τραυματίστηκαν άλλοι 13 κυανόκρανοι, ενώ 4 αγνοούνται. Δεν διευκρινίστηκαν οι εθνικότητες των τραυματιών και των αγνοουμένων κυανόκρανων.
Νωρίτερα χθες, ο στρατός του Κονγκό είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε 16 αντάρτες της οργάνωσης Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF) σε σφοδρές μάχες στην περιοχή το Σαββατοκύριακο.
Η χθεσινή επίθεση εναντίον ανδρών της MONUSCO ήταν η δεύτερη εναντίον δυνάμεων της αποστολής του ΟΗΕ μέσα σε 48 ώρες. Ένα ελικόπτερο της αποστολής, στο οποίο επέβαινε ο επικεφαλής του στρατιωτικού της σκέλους, δέχθηκε πυρά από αγνώστους τη Δευτέρα.
«Δεν θα ανεχθώ άλλες τέτοιες επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον των κυανόκρανων στην περιοχή Μπένι», ανέφερε ο Μάρτιν Κόμπλερ, ο επικεφαλής της MONUSCO, στον λογαριασμό του στο Twitter μετά τη νέα επίθεση. “Η MONUSCO θα διεξαγάγει σθεναρές επιθετικές επιχειρήσεις”, πρόσθεσε.
Ο στρατός της ΛΔ Κονγκό είχε εξαπολύσει στις αρχές της περασμένης χρονιάς μια εκτεταμένη επιχείρηση εναντίον των ισλαμιστών της ADF, μιας οργάνωσης που έχει κατηγορηθεί για τη σφαγή περίπου 300 χωρικών στην περιοχή γύρω από την Μπένι την περίοδο από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο. Η MONUSCO υποστηρίζει την επιχείρηση αυτή.
Το ανατολικό Κονγκό, όπου ο εμφύλιος πόλεμος της περιόδου 1998-2003 στοίχισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, συνεχίζει να μαστίζεται από δεκάδες ένοπλες ομάδες οι οποίες λεηλατούν τους τεράστιους φυσικούς πόρους της περιοχής—στο υπέδαφός της οποίας βρίσκονται κοιτάσματα χρυσού, κασσίτερου και διαμάντια.
Σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο αυτή την επίθεση και τις ωμότητες που συνεχίζουν να διαπράττονται από τις ADF εναντίον του ανυπεράσπιστου άμαχου πληθυσμού στην περιοχή της Μπένι.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες