Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

«Εσείς σε τι χρησιμεύετε;»

Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

Πυρά κατά της Δύσης για το προσφυγικό εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν, βάζοντας στο στόχαστρό του τόσο τους Ευρωπαίους, όσο και τους...
Αμερικανούς και τον ΟΗΕ. 

«Αυτά που συμβαίνουν στη Συρία εξελίσσονται σε ένα κύμα απελάσεων, μια γενοκτονία», είπε. «Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι θεωρούν τους πρόσφυγες απειλή, κάνουν τα στραβά μάτια και κλείνουν τα αυτιά τους στον Άσαντ, που είναι και η ρίζα αυτού του προβλήματος. Το λένε τα Ηνωμένα Εθνη; "Ανοίξτε τις πόρτες σας σε όσους έχουν συγκεντρωθεί εκεί". Και τότε εσείς σε τι χρησιμεύετε; Τόσο εύκολο είναι;... εμείς έχουμε δεχθεί τρία εκατομμύρια Σύρους και Ιρακινούς στο σπίτι μας. Πόσους έχετε πάρει εσείς; Ποια χώρα τους πήρε;», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ έχει χορηγήσει 455 εκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία όταν η Άγκυρα έχει ξοδέψει 10 δισ. για τους πρόσφυγες από το 2011.    

Στο αίτημα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας για τους περίπου 30.000 Σύρους που έχουν φθάσει εκεί λόγω των συνεχών βομβαρδισμών των κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι, η Άγκυρα απαντά ότι αυτό ισοδυναμεί με συνέργεια στις «εθνικές εκκαθαρίσεις» που κάνει το καθεστώς στη Συρία. «Με κάθε πρόσφυγα που δεχόμαστε», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, «συνεισφέρουμε στον στόχο της εθνικής εκκαθάρισης. Εάν αυτή είναι μια στρατηγική για να αλλάξουν τα δημογραφικά δεδομένα της Συρίας, τότε όλοι θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή».  

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου πλάι στον Ολλανδό ομόλογό του στη Χάγη, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστήριξε ότι το μπαράζ των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, έχουν ως στόχο να εκδιώξουν όσους αντιτίθενται στο καθεστώς Άσαντ και χαρακτήρισε τον ΟΗΕ «διπρόσωπο» που καλεί την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορα της, ενώ «δεν κουνάει ούτε το μικρό δακτυλάκι του για να λύσει την κρίση στη Συρία» ή να σταματήσει τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σημειώνεται ότι η διέλευση των συνόρων στο Ονκουπινάρ έχει κλείσει από την Παρασκευή και επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε ασθενοφόρα και αυτοκίνητα που μεταφέρουν βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες