Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ένοπλοι οπαδοί του «προφήτη» Νσεμί του Κονγκό τον απελευθέρωσαν από φυλακή της Κινσάσα

Ένοπλοι οπαδοί του «προφήτη» Νσεμί του Κονγκό τον απελευθέρωσαν από φυλακή της Κινσάσα

Οι υποστηρικτές ενός φυλακισμένου ηγέτη μιας χριστιανικής αίρεσης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ), του «προφήτη» Νε Μουάντα Νσεμί, επιτέθηκαν νωρίς την Τετάρτη στη φυλακή που ήταν κρατούμενος στην πρωτεύουσα Κινσάσα και κατάφεραν να τον απελευθερώσουν, ενώ μαζί του διέφυγαν ακόμα 50 κρατούμενοι.

Ο Νε Μουάντα Νσεμί είναι ο ηγέτης του κινήματος Μπούντου Ντία Κονγκό (Bundu dia KongoBDK).
Συνελήφθη από τις Αρχές τον Μάρτιο μετά από μια σειρά αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των οπαδών του και της Αστυνομίας.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς από τη φυλακή Μακάλα στις 04.00 [τοπική ώρα] τα ξημερώματα της Τετάρτης και στη συνέχεια είδαν κρατούμενους με μπλε πουκάμισα και κίτρινα κολάρα να τρέχουν στους δρόμους.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Κονγκό μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό διαβεβαίωσε ότι εκτός από τον Νσεμί, άλλοι επιφανείς κρατούμενοι, όπως ηγέτες της αντιπολίτευσης και στρατιώτες καταδικασμένοι για τη δολοφονία του πρώην προέδρου της χώρας, Λόρεντ Καμπίλα, δεν απέδρασαν.
Ο Νσεμί ηγείται ενός εθνικιστικού αιρετικού χριστιανικού κινήματος που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 1969 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και επιθυμεί να αναβιώσει το βασίλειο του 15ου αιώνα του Κονγκό προσαρτώντας τη γειτονική Δημοκρατία του Κονγκό και εδάφη της Αγκόλα.
Έντονα αντιδυτικό το κίνημα, με απόκρυφες «εσωτερικές» διδασκαλίες και στρατιωτική εκπαίδευση των μελών του, επιτίθεται σε χριστιανικές εκκλησίες «δυτικών» δογμάτων, κηρύττοντας ότι η μοναδική αληθινή πίστη είναι αυτή που κηρύττει ο Νσεμί.
Οι πιστοί-οπαδοί του κινήματος συχνά επιτίθενται ένοπλα σε αστυνομικούς.tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες