Παρασκευή 19 Μαΐου 2017


Σοφία Ζαχαράκη: Η πολιτική απάτη με τα αντίμετρα


Γράφει η Σοφία Ζαχαράκη
Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν είναι η πρώτη φορά που η παρούσα κυβέρνηση επιχειρεί να παραποιήσει την δεινή σε βάρος της πραγματικότητα για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Από την ακίνδυνη μετονομασία της τρόικας σε θεσμούς στις αρχές του 2015 περάσαμε μεταξύ άλλων “στην όμορφη ημέρα” που ξημέρωνε με το δημοψήφισμα τη στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής μετά τις αποκαλύψεις για τα Σχέδια Χ και το παράλληλο νόμισμα να δίνουν και να παίρνουν. Εσχάτως φτάσαμε στα
περιβόητα “αντίμετρα” που έρχονται απλά να καλύψουν σαν προπέτασμα καπνού τα επώδυνα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, απόρροια της ανερμάτιστης διαπραγμάτευσής της με τους εταίρους – δανειστές.
Πρόκειται πλέον για κοινοτοπία (αφού έχει ειπωθεί και από άλλους)  αλλά πρέπει να ακουστεί από όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές ώστε η πολιτική απάτη που συντελείται (και) με τα αντίμετρα να γίνει κατανοητή ακόμα και από τον τελευταίο πολίτη της χώρας: τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν ενώ τα αντίμετρα θα τεθούν σε εφαρμογή μόνο με βάση τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, οι οποίες όμως έχουν τεθεί σε τέτοιο σημείο που θεωρείται τουλάχιστον ουτοπικό να προσδοκά κανείς την επίτευξή τους, εκτός και αν  μιλάμε για την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων ή εν προκειμένω στη χώρα των Αντίμετρων.
To πόσο πιθανή είναι η εφαρμογή των αντίμετρων, που προϋποθέτουν το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας να ξεπερνά το 3,5% του ΑΕΠ, το είχε ομολογήσει προ μηνών ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν, προτού καταλήξει σε αυτή την επώδυνη συμφωνία δήλωνε ότι “είναι αδύνατη η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 3,5%”.
Ακόμα δε και αν οι στόχοι επιτευχθούν, αυτό θα γίνει μέσω αιματηρών θυσιών των φορολογουμένων που είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα εγκλωβίσουν την Οικονομία στον φαύλο κύκλο της ύφεσης (ακόμα και τα “μπακαλίστικα”οικονομικά του εισηγητή του 4ου μνημονίου είναι αρκετά για να καταλάβει κανείς που οδηγούν τα φορολογικά μέτρα). Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση θα αναδιανείμει ουσιαστικά με τη μορφή προνοιακών επιδομάτων τη φτώχεια και τη δυστυχία που θα παραχθεί.
Κοντολογίς,η κουβέντα για τα περιβόητα “αντίμετρα” δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια (μάταιη) προσπάθεια της κυβέρνησης να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση ουσιαστικά ψεύδεται απροκάλυπτα κάνοντας φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια σε βάρος των πολιτών, και ιδίως σε βάρος των ασθενέστερων, εκείνων δηλαδή για τους οποίους υποτίθεται ότι κόπτεται. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο. Το χειρότερο είναι πως αν δεν απομακρυνθεί άμεσα από την εξουσία, δεν θα είναι και η τελευταία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες