Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Ο μυστηριώδης κύριος Βίνικ...


Η «κινηματογραφική» σύλληψη του 38χρονου Ρώσου, Αλεξάντρ Βίνικ, τον περασμένο Ιούλιο στην Χαλκιδική, όπου παραθέριζε με...
την οικογένειά του σε ακριβό ξενοδοχείο, έφερε στην επιφάνεια έναν νέο τρόπο «ξεπλύματος» «μαύρου» χρήματος, με  την χρήση του bitcoin, γνωστού και ως «ψηφιακού νομίσματος».

Ο «Διεθνώς Διωκόμενος “εγκέφαλος” εγκληματικής οργάνωσης» όπως τον χαρακτήριζε η σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας είχε σε βάρος του εκκρεμή εντάλματα σύλληψης από τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ για αδικήματα σχετικά με ξέπλυμα χρήματος. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η αστυνομία, μέσω ιστοχώρου, η εγκληματική οργάνωση νομιμοποιούσε έσοδα προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα εκτιμάται, ότι από το 2011 έως σήμερα νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin).


Ο θρήσκος χάκερ

Το FBI έπαιξε ενεργό ρόλο στην σύλληψή του - τα δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ έκαναν λόγο για κοινή, ελληνοαμερικανική επιχείρηση στην Χαλκιδική - αφού ο Βίνικ κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των ΗΠΑ.

Ο ίδιος θα έλεγε αργότερα για την σύλληψή του σε συνέντευξή του στο «Russia Today»: «Με συνέλαβαν σε μια πλαζ στην Ελλάδα. Ερεύνησαν το δωμάτιο του ξενοδοχείου, με οδήγησαν στην αστυνομία στην Θεσσαλονίκη και μετά από τρεις μέρες στην φυλακή της Θεσσαλονίκης. Δεν έχω παράπονο από τις συνθήκες κράτησης στην φυλακή».

Πρόσθεσε πως δεν του λείπει κάτι, «εκτός ίσως από κάποιο μέσο επικοινωνίας». Δήλωσε επίσης θρήσκος και ότι πηγαίνει τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα στον ναό της φυλακής.

Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται τελέστηκαν διαδικτυακά και αφορούν:

λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,
συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,
ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των ΗΠΑ.
Ο 38χρονος Ρώσος θεωρείται ότι διεύθυνε την εγκληματική οργάνωση «η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο». Τα 4 δις δολάρια νομιμοποιήθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου 7 εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων (bit coin) και αναλήψεις περίπου 5,5 εκατομμυρίων bit coin.

Την ώρα που στην Ελλάδα οδηγούνταν στην φυλακή ο Βίνικ, στις ΗΠΑ, οι αρμόδιες αρχές επέβαλαν πρόστιμο 110 εκατομμυρίων δολαρίων στην BTC-e, την ένοχη διαδικτυακή πλατφόρμα την οποία φέρεται να διεύθυνε ο Βίνικ και η οποία ταυτόχρονα μπλοκαρίστηκε.

Εκτός από το ποινικό μέρος της υπόθεσης, η ίδια αμερικανική αρχή επέβαλε και πρόστιμο 12 εκατομμυρίων δολαρίων στον ίδιο τον Βίνικ, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και 20 χρόνια, τα οποία μπορούν να φτάσουν, σύμφωνα με άλλες νομικές εκτιμήσεις, ακόμη και τα 50 χρόνια. Γι’ αυτό τον λόγο οι Αμερικανοί έχουν υποβάλει στην Ελλάδα αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, το οποίο αναμένεται να εκδικαστεί τις επόμενες μέρες.

Όλα τα παραπάνω τον απειλούν μόνο στις ΗΠΑ. Διότι τον Βίνικ τον κυνηγά και η πατρίδα του, η οποία υπέβαλε επίσης αίτημα έκδοσής του στις ελληνικές αρχές, το οποίο εκδικάστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου και αναμένεται η σχετική απόφαση.

Διπλωματικό θρίλερ

Οι Ρώσοι τυπικά θέλουν να τον δικάσουν για απάτη ύψους 667.250 ρουβλίων, δηλαδή περίπου 10.000 ευρώ. Το αμελητέο, σε σχέση με την απάτη των bitcoin, αυτό ποσό κάνει πολλούς να αμφιβάλουν για τις πραγματικές προθέσεις της ρωσικής πλευράς σε σχέση με τον Βίνικ, υποθέτοντας ότι είναι ένα νομικό «κόλπο» ώστε να «αρπάξει» τον 38χρονο από τα χέρια των ΗΠΑ και να τον φέρουν στην Ρωσία.

Έτσι, η υπόθεση ξεπερνά τα όρια μιας έστω ηχηρής περίπτωσης ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε μεγάλη κλίμακα και εξελίσσεται σε πολιτικό και διπλωματικό «θρίλερ». Ο ίδιος, μάλιστα, θέλει να εκδοθεί στη Ρωσία, όπως ανέφερε κατά την μεταφορά του στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Το ίδιο επιβεβαίωσε στο Associated Press και η δικηγόρος του, Ξανθίππη Μουσίδου. «Ο πελάτης μου ενημερώθηκε πως υπάρχει αίτημα για την έκδοσή του στη Ρωσία. Δήλωσε πως είναι πρόθυμος να επιστρέψει στη χώρα του», σημείωσε η δικηγόρος.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ.

πηγη tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες