Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Ένα ξενοφοβικό κόμμα θα αποφασίσει τον επόμενο πρωθυπουργό...

Πίτερς
...στη Νέα Ζηλανδία...
Οι τύχες της χώρας στα χέρια τους...

Δύσκολη προβλέπεται η διαμόρφωση της κυβέρνησης στην Νέα Ζηλανδία, όπου πρώτο με 58 έδρες (46%) στις χθεσινές εκλογές αναδείχτηκε το...
απερχόμενο κυβερνητικό Εθνικό κόμμα και οι Εργατικοί ήρθαν δεύτεροι με 45 έδρες (35,8%). Όμως, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορεί σχηματίσει κυβέρνησης, καθώς απαιτούνται 61 έδρες.

Η επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζακίντα Άρντερν, δήλωσε σήμερα ότι συνομιλήσει με τους Πράσινους, που έχουν μόνο 7 έδρες αλλά με τους οποίους υπάρχει μια προγραμματική συμφωνία συνεργασίας.

Ανακοίνωσε δε ότι θα κάνει άνοιγμα και το ξενοφοβικό κόμμα «Νέα Ζηλανδία Πρώτα» του Ουίνστον Πίτερς, το οποίο συγκέντρωσε 9 έδρες. Πρόσθεσε ότι θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες πριν καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι (μέχρι 7 Οκτωβρίου). 

Στην ουσία από την απόφαση του λαϊκιστικού και αντιμεταναστευτικού κόμματος θα κριθεί ποιιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Ο ηγέτης του σημείωσε ότι πρόκειται να βιαστεί να αποφασίσει με ποιους από τους δύο θα συνεργαστεί. «Θα κρίνουμε με βάσει τα συμφέροντα όλης της Νέας Ζηλανδίας. Σας ζητούμε υπομονή. Πάψτε να μας ρωτάτε με ποιους θα πάμε» είπε ο Πίτερς.

Ο 72χρονος, ο οποίος βρίσκεται 40 χρόνια στην πολιτική, κατάφερε να αναδειχτεί χρησιμοποιώντας μια αντιμεταναστευτική ρητορική, στην οποία επιδόθηκε και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία.

Από την πλευρά της η Άρντερν εμφανίστηκε αισίοδοξη παρά τη δεύετερη θεση που κατέλαβε το κόμμα της και την προοπτική ότι θα χρειαστούν εβδομάδες παζαριών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Για τον  Πίτερς η ίδια είπε ότι «θέλει λίγο χρόνο και αυτό είναι κάτι το ποίο κατανοώ». Προεκλογικά η Άρντερν είχε υποσχεθεί τη μείωση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών. Πρόκειται για ένα θέμα που φυσικά βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του «Νέα Ζηλανδία Πρώτα».

Αντίθετα, ο ηγέτης του ξενοφοβικού κόμματος είχε ταχθεί κατά της φορολόγησης του νερού (από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις των Εργατικών) και υπέρ της δημιουργίας μιας μονάδας ειδικών δυνάμεων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και των συμμοριών, μία υπόσχεση που συμπίπτει με τη στάση του πρώτου και απερχόμενου κυβερνητικού κόμματος Μπιλ 'Ινγκλις, με το οποίο ο Πίτερς έχει διατηρήσει καλές σχέσεις. 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες