Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Ποιοι σορτάρουν τις τράπεζες

Πώς η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έγινε «παράδεισος» για τους διαχειριστές που ακολουθούν στρατηγικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας


Το «γκρέμισμα» των τραπεζικών μετοχών μετά τις 17 Ιουλίου, χωρίς ως τώρα να πετύχουν μια σοβαρή ανοδική αντίδραση, έχει δημιουργήσει ένα… παράδεισο για όσα hedge fund θέλουν να ακολουθήσουν στρατηγικές short: τα κέρδη τους είναι περίπου εγγυημένα!
Οι επενδυτές με στρατηγικές short «παίζουν» με ισχυρά πλεονεκτήματα:
  • Γνωρίζουν ότι υπάρχει μια θεμελιώδης ανισορροπία στη σχέση προσφοράς ζήτησης για τραπεζικές μετοχές. Τα hedge fund που εγκαταλείπουν την Ελλάδα, έχοντας πάρει από νωρίς θέσεις στην αγορά και εξασφαλίζοντας μεγάλες υπεραξίες, έχουν μια πολύ μεγάλη «φουρνιά» τραπεζικών μετοχών για πώληση, την ώρα που τα fund αναδυόμενων αγορών τοποθετούν κεφάλαια με… σταγονόμετρο, επιδιώκοντας να πετύχουν τις καλύτερες δυνατές τιμές εισόδου.
  • Για μεγάλη χρονική περίοδο, ίσως και μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, όταν θα έχουν πια ολοκληρωθεί τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, οι τράπεζες θα βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο δυσοίωνων προβλέψεων, ασχέτως αν τελικά αυτές θα επιβεβαιωθούν ή διαψευσθούν. Ουδείς θα μπορεί, για αρκετό καιρό ακόμη, να προβλέψει με βεβαιότητα ότι οι τράπεζες θα αποφύγουν μια νέα, επώδυνη για τους μετόχους, ανακεφαλαιοποίηση. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον όλες οι ανοδικές αντιδράσεις των τραπεζικών μετοχών αποδείχθηκαν βραχύβιες και «αναιμικές», αφήνοντας τελικά τον πρώτο λόγο στους short.
Ποιοι είναι, όμως, οι διαχειριστές κεφαλαίων που ακολουθούν επιθετικές στρατηγικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας στις τραπεζικές μετοχές; Σίγουρα είναι αρκετά fund, που όμως λαμβάνουν μικρές θέσεις (κάτω από 0,5% του συνόλου των μετοχών) και έτσι δεν καταγράφονται επίσημα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ήλθαν στην επιφάνεια και αθέμιτες/παράνομες συναλλαγές (ανοικτές πωλήσεις τίτλων), για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Στη «θολούρα» για τις κινήσεις short συμβάλλει και το γεγονός ότι όσα στοιχεία δημοσιοποιούνται για το δανεισμό τίτλων προέρχονται πλέον μόνο από Over The Counter συναλλαγές, αφού το Χρηματιστήριο έχει πάψει να δημοσιεύει στοιχεία για το δανεισμό τίτλων από την ΕΧΑΕ.
Τελευταία στοιχεία, πάντως, δείχνουν ότι υπάρχει αρκετά σημαντικός δανεισμός τραπεζικών μετοχών, με την Εθνική να βρίσκεται στην πρώτη θέση, με περισσότερα από 100 εκατ. τεμάχια να έχουν δανεισθεί σε επενδυτές που ακολουθούν τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Αυτό που προκύπτει με βεβαιότητα από τα επίσημα στοιχεία είναι ότι υπάρχουν δύο γνωστά διεθνώς fund, που δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και θεωρούνται πολύ εξελιγμένα στις επενδυτικές τους μεθόδους και στρατηγικές, τα οποία έχουν μεγάλες θέσεις short σε τραπεζικές μετοχές.
  • Η Lansdowne Partners (UK) LLP διατηρεί μεγάλες θέσεις short στην Πειραιώς (1,35% του συνόλου των μετοχών) και στην Eurobank (0,62% των μετοχών).
  • Η Marshall Wace LLP διατηρεί μεγάλες θέσεις short σε Εθνική (0,69%), Πειραιώς (0,64%) και Alpha Bank (0,57%).
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: μεγαλομέτοχος στην Marshall Wace είναι από το 2015 η αμερικανική KKR, με ποσοστό συμμετοχής 24,9%. Η KKR, ως γνωστόν, συνεργάζεται με την Alpha και την Eurobank στη διαχείριση προβληματικών δανείων.sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες