Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Οι Πρέσπες, οι «μακεδονομάχοι» της ΝΔ...

... και η ονομαστική ψηφοφορία...
Σε δύσκολη θέση αναμένεται να φέρει τους βουλευτές και υπουργούς της εθνικιστικής πτέρυγας της Ν.Δ., που προεκλογικά έδιναν τον τόνο στη σκληρή γραμμή στο Μακεδονικό, η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και που την ενισχύουν ακόμα περισσότερο.

Οι συμφωνίες αυτές έχουν...
κατατεθεί ήδη στη Βουλή, όπου αναμένεται να προσδιοριστεί ημερομηνία συζήτησης, και αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών και την εναέρια αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται αποφασισμένος να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Ως γνωστόν προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε προσχωρήσει στη σκληρή σαμαρική γραμμή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωνε ότι δεν απεμπολεί το δικαίωμα του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και είχε καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, με το επιχείρημα ότι «επισφραγίζει την εθνική ήττα των Πρεσπών».


Αλλά μετεκλογικά άλλαξε βέβαια στάση, με τον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ να αναφέρει, μόλις προ ημερών, ότι ο κ. Μητσοτάκης «έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ» και να δηλώνει «πολύ χαρούμενος που ο πρωθυπουργός του νότιου γείτονά μας έδωσε μάχη για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας». Αλλωστε η υποδοχή του κ. Ζάεφ πρώτη φορά στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό επισφράγισε και με τον πιο επίσημο τρόπο τη στροφή του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μακεδονικό.

Το θέμα, λοιπόν, είναι, σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας πώς θα αντιδράσουν τα στελέχη της Ν.Δ. που πρωτοστατούσαν στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό και έδιναν τον τόνο στα τηλεοπτικά πάνελ και στη Βουλή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Στελέχη όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς είχε πραγματοποιήσει και την περιβόητη ομιλία του κατά την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή, όπου με ανιστόρητους ισχυρισμούς επιχειρούσε επιδεικτικά να αποδομήσει την εθνική γραμμή του 2008 υπέρ της σύνθετης ονομασίας και να ανατρέψει την άλλοτε κυρίαρχη πολιτική της Ν.Δ., με τους παριστάμενους βουλευτές του κόμματος να τον καταχειροκροτούν παρατεταμένα έχοντας σηκωθεί όρθιοι. Ασφαλώς τώρα θα χειροκροτήσουν τη νέα γραμμή του πρωθυπουργού. Το πολύ πολύ κάποια στελέχη, όπως ο κ. Σαμαράς, να επιλέξουν τη διέξοδο της απουσίας.

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες