Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

 

Τα περίπτερα έκλεισαν, οι πλατείες γέμισαν

   

Τα περίπτερα μπορεί να έκλεισαν στις 12 το βράδυ, προφανώς όμως αυτό δεν εμπόδισε τον κόσμο που θέλησε να βγει το βράδυ του Σαββάτου να πάει σε μια πλατεία.

Με τους νέους που πηγαίνουν στις πλατείες τα βράδια να έχουν στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση, εφαρμόζεται πλέον ένα πιο αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης με περιπολικά να βγαίνουν στους δρόμους. Ωστόσο ακόμα και η Αστυνόμευση είναι αμφίβολη, όπως και ορισμένα από τα μέτρα που είναι

αμφίβολα για την αποτελεσματικότητά τους.

Με όλα τα καφέ, τα μπαρ και τις ταβέρνες να κλείνουν μετά τις 12 το βράδυ, ο κόσμος συγκεντρώνεται στις πλατείες, ένα φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και μήνες, έχει φέρει εντάσεις και πλέον μπαίνει όλο και πιο συγκεκριμένα στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή τα επιδημιολογικά στοιχεία παραμένουν πολύ ανησυχητικά. Για ακόμα μια μέρα χθες Σάββατο τα νέα κρούσματα παρέμειναν σταθερά πάνω από 300 με 315 συμπολίτες μας να έχουν εντοπιστεί θετικοί στον φονικό ιό.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί το lockdown θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, τον αριθμό των νοσηλευομένων και των αριθμό των διασηλωμένων στις ΜΕΘ.

Αυτή τη στιγμή με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 100 μέσα στο Σεπτέμβριο, και εννέα το τελευταίο 24ωρο και τα κρούσματα να παραμένουν σταθερά σε τριψήφιο αριθμό, όσο και αν κυβέρνηση και ειδικοί προσπαθούν να καθησυχάσουν και να ξορκίσουν το κακό, το ενδεχόμενο η οικονομία και η κοινωνία να ξαναμπούν στο γύψο είναι πολύ πιθανό.

Στην πρεμιέρα των νέων μέτρων, που έχουν σκοπό να αδειάσουν οι πλατείες από τους νέοτυς, περίπτερα και mini market έμειναν κλειστά από τα μεσάνυχτα μέχρι τα ξημερώματα.

Ωστόσο, όσοι ήθελαν να πάνε στις πλατείες πήγαν και ας ήταν κλειστά τα περίπτερα. Αυτό που ισχύει στις πλατείες είναι ότι όλοι πρέπει να φορούν μάσκα και είναι έως 9 άτομα σε κάθε παρέα. Μέτρα που όπως φαίνεται από την πραγματικότητα της χωής είναι ανεφάρμοστα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αστυνομίας, από τα μεσάνυχτα περίπου 80 περιπολικά θα πηγαίνουν διαδοχικά σε πλατείες της Αττικής, με έμφαση σε αυτές που έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα συνωστισμού.

Η νέα δέσμη μέτρων δέχεται κριτική από όσους μικροεπιχειρηματίες πλήττονται και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει την επόμενη δεσμίδα μέτρων αν τα ήδη υπάρχοντα αποδειχθούν αναποτελεσματικά.

Τα SMS για γνωστοποίηση μετακινήσεων των πολιτών που είναι άνω των 65 ετών και των ευπαθών ομάδων είναι το επόμενο μέτρο που θα ληφθεί, όπως και ο περιορισμός τις βραδινές ώρες και καθολική χρήση μάσκας.

Ορισμένες φωνές μιλάνε ακόμα και για περιορισμό κυκλοφορίας των νέων, γεγονός που δείχνει ότι οι νέες ηλικίες μπαίνουν όλο και πιο ξεκάθαρα στο στόχαστρο.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Τα καλά νέα είναι ότι δεν έχουμε επιθετική, ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος, τονίζοντας ότι στα αρνητικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η ελάττωση των κρουσμάτων.

«Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να επιμείνουμε στα μέτρα» υπογράμμισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, τονίζοντας πως το κακό σενάριο θα ήταν να διπλασιάζονται τα κρούσματα μέσα σε 2-3 ημέρες.

Σχολιάζοντας τα νέα αυστηρότερα μέτρα, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως τα μέτρα τα διοικητικά τα προτείνει η κυβέρνηση και η Επιτροπή συνήθως συμφωνεί ή κάνει τροποποιήσεις.

«Η κεντρική ιδέα όλων αυτών είναι να ελαττώσουμε την ευκαιρία στον ιό να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο» συμπλήρωσε.

Tέλος, για το ενδεχόμενο επιβολής της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, ο καθηγητής Μικροβιολογίας δεν απέκλεισε να εισηγηθεί από την αρμόδια Επιτροπή, αν κριθεί απαραίτητο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Την αντίδραση τους στο κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης από τις 12 τα μεσάνυχτα, μέτρο το οποίο ισχύει και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, εξέφρασαν ιδιοκτήτες καταστημάτων της πόλης.

Αφού έκλεισαν τα καταστήματα τους στις 12, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λευκού Πύργου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και να εκφράσουν τα αιτήματά τους.

Οι ίδιοι ζητούν να σταματήσει η ισχύς του μέτρου και να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες