Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Το Ουζμπεκιστάν επιταχύνει τη μετάβαση από κυριλλικό σε λατινικό αλφάβητο..Τουρκία και Δύση μεθοδικά επιχειρούν αποδόμηση του μετασοβιετικού μπλοκ ρωσικής επιρροής και προώθηση παντουρανισμού….

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Shavkat Mirziyoev εξέδωσε διάταγμα για την επιτάχυνση της πλήρους μετάβασης της ουζμπεκικής γλώσσας από το κυριλλικό αλφάβητο στο λατινικό αλφάβητο.

Οι τουρκόφωνες χώρες του μετασοβιετικού χώρου ρώσικης επιρροής αποφάσισαν να εκσυγχρονίσουν

το αλφάβητό τους στην λατινική για μεγαλύτερη προσέγγιση στη Δύση για πολιτισμική αποσταιοποίηση από Ρωσία . Μετά το Azerbaïdjan και το Καζακστάν είναι τώρα η σειρά του Ουζμπεκιστάν να λατινικοποιήσει τ΄αλφάβητο.Σημειωτέον και η Τουρκία έχει λατινογενές αλφάβητο. Οπότε γλωσσικά προλειαίνεται έδαφος παντουρκισμού….

Όμως αυτή η κίνηση εμπεριέχει τουρκικό δάκτυλο που αναμειγνύεται στην Κεντρική Ασία για ομοιογενοποίηση των αλφάβητων και των τούρκικων γλωσσών και εστιάζεται στο πέρασμα από κυριλλική σε λατινόφωνο αλφάβητο. Η διαμάχη Ρωσίας Τουρκίας για την Ευρασία οξύνεται και επεκτείνεται πλέον και σε πολιτισμικό επίπεδο…Η Τουρκία για λογαριασμό ΝΑΤΟ επιχειρεί διείσδυση στην Ευρασία ενεργοποιώντας παντουρκισμό παντουρανισμό στην περοσπάθεια ν΄αποσπασθούν τμήματα ρώσικης επιρροής. Αυτό που έγινε στη Βαλτική, στην Ουκρανία που επιχειρήθηκε στη Λευκορωσία και Κιργιζία που επιτεύχθηκε σ΄ένα βαθμό στα Βαλκάνια συνεχίζεται τώρα σε αυτό το πεδίο….Σε αυτό το πλαίσιο αποκόπτονται οι ποικίλοι δεσμοί χωρών με Ρωσία προς την απομόνωση κι αποδυνάμωσή της. Αυτό έγινε και μ΄Ελλάδα αφού μ΄εντολή Πομπέο Πάιατ το Φανάρι προκάλεσε Μέγα Σχίσμα με Ρωσία μ΄αφορμή το ουκρανικό….Υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος κατά Ρωσίας από Τουρκία-Δύση που θα καταλήξει αργά ή γρήγορα σε πραγματικό πόλεμο…

Eίμαστε σε μια νέα φάση αποδόμησης του μετασοβιετικού κόσμου μόνο που η Ρωσία δεν είναι Γιουγκοσλαβία….Το κόστος αυτής της μεγαλομανούς παραφροσύνης θα είναι τεράστιο για όσους την επιχειρούν…

dimpenews.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες