Η κυβέρνηση της Γερμανίας αναγνώρισε σήμερα, για πρώτη φορά, ότι η χώρα διέπραξε «γενοκτονία» σε βάρος των φυλών Χερέρο και Νάμα στη Ναμίμπια την εποχή της αποικιοκρατίας και υποσχέθηκε να χορηγήσει στη χώρα της Αφρικής αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ και πλέον. Βέβαια δίνει αυτό το ποσό επισημαίνοντας ότι δεν θα δεχτεί αξιώσεις για άλλες αποζημιώσεις.

Το Militaire.gr έχει φιλοξενήσει άρθρα του Αντιστράτηγου ε.α Γιάννη Μπαλτζώη για το ζήτημα αυτό, από το οποίο πρέπει να διδαχτούμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε ούτε μισό βήμα για

τις επανορθώσεις που δικαιούται η Ελλάδα από τα γερμανικά εγκλήματα. Ο τρόπος που χειρίστηκαν οι Γερμανοί το θέμα της Ναμίμπια, δείχνει πως θέλουν να “κλείνουν φθηνά” τις υποθέσεις τους.

Ιστορικοί λένε ότι κάπου 65.000 από τα συνολικά 85.000 μέλη της φυλής Χερέρο και τουλάχιστον 10.000 από τα 20.000 μέλη της φυλής Νάμα σκοτώθηκαν επί των ημερών της γερμανικής αυτοκρατορίας, όταν η σημερινή Ναμίμπια αποκαλείτο Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική (1884-1915).

«Χαρακτηρίζουμε πλέον επίσημα τα γεγονότα εκείνα αυτό που ήταν, αν ιδωθούν από τη σκοπιά του σήμερα: γενοκτονία», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας, σε ανακοίνωσή του με την οποία χαιρετίζει την επίτευξη «συμφωνίας» με τη Νιαμέ, έπειτα από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων.