Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Η Γαλλία λέει ΟΧΙ σε “δύο κράτη” στην Κύπρο… “φτύνει” τον Ερντογάν

dpoint


Δεν μπορεί να υπάρξει λύση δυο κρατών στην Κύπρο, γιατί αυτή δεν θα είναι μια πραγματική λύση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η νέα Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Σαλίνα Γκρενέτ-Καταλάνο. Σημείωσε δε πως το Παρίσι είναι απόλυτα δεσμευμένο στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που προνοούν για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα. Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η κ. Γκρενέτ-Καταλάνο χαρακτήρισε τις ιδέες για μια αποκεντρωμένη ομοσπονδία ως πολύ ενδιαφέρουσες, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα πως «επιθυμούμε να έχουμε μια επανενωμένη Κύπρο εντός της ΕΕ, και πιστεύουμε ότι η ομοσπονδία είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος, αν όχι ο μόνος τρόπος, για να γίνει αυτό».

Ακόμη παρότρυνε τα μέρη να δείξουν ευελιξία, προκειμένου να επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ερωτηθείσα πώς το Παρίσι βλέπει τις προοπτικές της άτυπης διάσκεψης, τύπου 5+1, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου, στη Γενεύη, και πώς η Γαλλία μπορεί να βοηθήσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και ως κράτος μέλος της ΕΕ, η κ. Γκρενέτ-Καταλάνο είπε πως ως φίλη χώρα του κυπριακού λαού – και των δυο πλευρών – ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και ως ευρωπαϊκό κράτος «η Γαλλία πάντοτε προσέβλεπε σε μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού».

«Επιθυμούμε να βοηθήσουμε σίγουρα, και αυτό είναι που ο Πρόεδρος Μακρόν επαναβεβαίωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πρόσφατα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους. Επιθυμούμε να βοηθήσουμε, αλλά θα είναι πιο εύκολο για εμάς να βοηθήσουμε εάν βρίσκεται σε εξέλιξη μια πραγματική διαπραγματευτική διαδικασία. Για αυτό είναι που ελπίζουμε ότι σύντομα η άτυπη διάσκεψη, που θα λάβει χώρα στη Γενεύη, στο τέλος Απριλίου, θα οδηγήσει στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας», πρόσθεσε. Επεσήμανε πως «ενθαρρύνουμε τα μέρη να δείξουν ευελιξία, προκειμένου να επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Επί της ουσίας, ασφαλώς είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στις αρχές που τίθενται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή στην αρχή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες