Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Νέο τοπίο στο ΚΙΝΑΛ...


Τι αλλάζει μετά την αποχώρηση της Φώφης...
 Θα έχει τελικά υποψήφιο το «γεννηματικό μπλοκ»; Σε διαφορετική περίπτωση ποιον θα υποστηρίξουν τα στελέχη που στήριζαν τη Γεννηματά; Από την πρώτη Κυριακή... εκλέγεται ο αρχηγός, αποκλιμακώνεται η ένταση στη Χαριλάου Τρικούπη, γιατί δεν αλλάζει ο οδικός χάρτης. Οι εισηγήσεις στον Γιώργο Παπανδρέου, τη νέα κατάσταση εξετάζουν Μητσοτάκης και Τσίπρας.

Ένα νέο τοπίο δημιουργείται στο Κίνημα Αλλαγής μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά από τη μάχη για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ενώ εκ των πραγμάτων επηρεάζονται και οι εξελίξεις στο σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Το πρόβλημα της υγείας της έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στη Χαριλάου Τρικούπη και όλοι, ανθρώπινα, ασχολούνταν χθες με αυτό, από σήμερα όμως εντείνονται οι διεργασίες για την επόμενη μέρα.

Το πρώτο μεγάλο ερώτημα είναι εάν το «γεννηματικό μπλοκ», η τάση δηλαδή που εξέφραζε η Φώφη Γεννηματά, θα επιχειρήσει να ορίσει νέο υποψήφιο για την ηγεσία. Ουδείς μπορούσε έως το βράδυ χθες να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ παρασκηνιακά ακούγεται το όνομα του εκπροσώπου Τύπου Παύλου Χρηστίδη ή, εναλλακτικά, του Γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη. Το εγχείρημα μοιάζει από δύσκολο έως αδύνατο, καθώς έως την κατάθεση των υποψηφιοτήτων με την κατάθεση 5.000 υπογραφών απομένουν τρις ημέρες, αλλά έως τη στιγμή που γραφόταν το ρεπορτάζ ουδείς μπορούσε να το αποκλείσει διαφορετικά.

Στην -πιθανότερη- περίπτωση, που δεν οριστεί υποψήφιος, έχει ενδιαφέρον ποια στελέχη της Φώφης θα στηρίξουν τον Νίκο Ανδρουλάκη, ποια τον Ανδρέα Λοβέρδο και ποια τον Χάρη Καστανίδη, ενώ κάποιοι από τους συνεργάτες της δεν αποκλείεται να αποσυρθούν από την πρώτη γραμμή. Πόλος υποδοχής αναμένεται να είναι και ο Χάρης Καστανίδης, που εκφράζει πλέον αποκλειστικά την αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ και στηρίζεται από στελέχη όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Απόστολος Κατσιφάρας κοκ. Σύμφωνα δε με πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», εισηγήσεις να είναι υποψήφιος δέχτηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου, που στην παρούσα φάση δεν δείχνει να συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 
Όπως όλα δείχνουν, ο οδικός χάρτης για τις εκλογές δεν αλλάζει και οι κάλπες για την εκλογή ηγεσίας θα στηθούν στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν μαζί με τις 5.000 υπογραφές που απαιτεί το Καταστατικό έως την Παρασκευή, εκτός και αν η ΕΚΑΠ αποφασίσει ομοφώνως μια ολιγοήμερη αναβολή, κάτι που τη στιγμή που γράφεται αυτό το ρεπορτάζ δεν φαίνεται καθόλου πιθανό.


Η αποχώρηση της Φώφης από τη μάχη για την ηγεσία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις:

-Καθιστά τη μάχη για την ηγεσία, εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, «μάχη ενός γύρου», καθώς οι τρεις υποψηφιότητες προϊδεάζουν για εκλογή αρχηγού από την πρώτη Κυριακή, δηλαδή από τις 5 Δεκεμβρίου.

-Σε περίπτωση και δεύτερης Κυριακής θεωρείται βέβαιον ότι αντίπαλοι θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και οΑνδρέας Λοβέρδος-κατ΄ αλφαβητική σειρά.

-Αποσυμπιέζει την ένταση μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών, αν και δεν ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ Ανδρουλάκη και Λοβέρδου.

-Ενδιαφέρον εμφανίζει τι επιπτώσεις θα υπάρχουν στη συμμετοχή πολιτών στις ψηφοφορίες.

-Ερώτημα είναι εάν πώς θα λαμβάνονται κρίσιμες και στρατηγικές αποφάσεις όσο η Φώφη μένει στο νοσοκομείο, καθώς παραμένει τόσο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Από την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά έχει αιφνιδιαστεί το σύνολο του πολιτικού συστήματος, ενώ τις επιπτώσεις της νέας κατάστασης εξετάζουν λεπτομερειακά τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας-κατά τη γνώμη της στήλης, δεν μένει αδιάφορος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος…

Bασίλης Σκουρής (ieidiseis.gr)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες