Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Καλο διαβασμα!

To FORBES επιχειρεί να καθησυχάσει τους αναγνώστες που πιστεύουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 αλλάζουν το DNA

Καταλήγει> Η μόνη αλλαγή στο DNA είναι ενός μικροσκοπικού αριθμού κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος

Ένα από τα κοινά αφηγήματα μεταξύ των αντιεμβολιαστών τον τελευταίο καιρό είναι ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 «αλλάζει το DNA». Ω, η φρίκη! Ξέρουν καν τι εννοούν με αυτό; Σίγουρα όχι. Οι αντιεμβολιαστές γενικά δεν έχουν ιδέα πώς λειτουργεί η βιολογία. Συχνά όμως είναι τόσο μπερδεμένη (η βιολογία) που μπαίνω στον πειρασμό να γράψω ότι πολλές φορές δεν κάνουν λάθος. Ωστόσο, ακόμα κι όταν φαίνεται πως έχουν δίκιο σε κάτι, είναι για τους λάθος λόγους.

Του Steven Salzberg, καθηγητή Βιοϊατρικής Μηχανικής, Επιστήμης Υπολογιστών και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins

Πολλά άρθρα έχουν γραφτεί τα οποία εξηγούν ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να αλλάξει το DNA, όπως ένα εξαιρετικά δημοφιλές στο Forbes από το CDC και τη UNICEF. Ας εμβαθύνουμε λοιπόν σε αυτήν την περίεργη ιδέα ότι το εμβόλιο αλλάζει το DNA. Αρχικά, ας δούμε τι έχει να πει το CDC:

«Θα αλλάξει ένα εμβόλιο για την COVID-19 το DNA μου; Όχι. Τα εμβόλια COVID-19 δεν αλλάζουν

ούτε αλληλεπιδρούν με το DNA με κανέναν τρόπο. Τόσο τα εμβόλια mRNA όσο και τα εμβόλια COVID-19 ιικού φορέα παρέχουν οδηγίες (γενετικό υλικό) στα κύτταρά προκειμένου να αρχίσουν να χτίζουν προστασία έναντι του ιού που προκαλεί την COVID-19. Ωστόσο, το υλικό δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα του κυττάρου, όπου διατηρείται το DNA».

Έχουν εν μέρει δίκιο, αλλά σε μια προσπάθεια να δώσουν μια απλή απάντηση «όχι», το CDC κάνει λάθος. Είναι αλήθεια ότι τα εμβόλια Covid-19 δεν αλλάζουν άμεσα το DNA και είναι αλήθεια ότι δεν εισβάλλουν στον κυτταρικό πυρήνα, όπου βρίσκεται το DNA. Αλλά αυτή δεν είναι η πλήρης ιστορία. (Το άρθρο της UNICEF είναι πιο ακριβές και πιο διακριτικό, γράφοντας αντ’ αυτού ότι «οι πληροφορίες σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 στο ανθρώπινο DNA είναι αβάσιμες και αναληθής».)

Να θυμάστε ότι το όλο νόημα ενός εμβολίου είναι η πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων. Αυτό σημαίνει ότι κάτι στο σώμα σας πρέπει να αλλάξει, σωστά; Τι είναι λοιπόν διαφορετικό;

Κάθε φορά που στο σώμα εισβάλλει ένα ξένο κύτταρο –είτε είναι βακτήριο, ιός, μύκητας ή κάποιο άλλο παθογόνο– το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιλέγει ανάμεσα σε εκατομμύρια εξειδικευμένες πρωτεΐνες που ονομάζονται αντισώματα, η κάθε μία λίγο διαφορετική. Ο τρόπος με τον οποίο το κάνει αυτό είναι πραγματικά εξαιρετικός: Πολλά μικρά κομμάτια του DNA κόβονται και επικολλούνται μεταξύ τους, σε εκατομμύρια συνδυασμούς, με το καθένα να δημιουργεί ένα διαφορετικό αντίσωμα. Τελικά, ένα από αυτά τα αντισώματα «αναγνωρίζει» το παθογόνο (δεσμεύοντας το).

Το ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι τα επιτυχημένα αντισώματα έχουν μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος, με τη μορφή ειδικών κυττάρων που ονομάζονται Β-κύτταρα και έχουν ελαφρώς διαφορετικό DNA! Το DNA σε αυτά τα Β-κύτταρα κωδικοποιεί με ακρίβεια το σωστό αντίσωμα για να αναγνωρίσει τον εισβολέα, τον ​​ιό της Covid-19, δηλαδή. Μόλις αναρρώσετε από τη μόλυνση, μερικά από αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού (Β-κύτταρα και Τ-κύτταρα) επιμένουν μέσω των λεμφαδένων να αναζητούν συνεχώς τυχόν επανεμφάνιση του ιού.

Ή, όπως εξήγησε πιο απλά ο Ed Yong: «Φανταστείτε τους λεμφαδένες ως μπαρ γεμάτο με γκριζαρισμένους μισθοφόρους Τ-κυττάρων, καθένας από τους οποίους έχει μόνο ένα είδος στόχου τον οποίο είναι έτοιμος να πολεμήσει. Το κύτταρο αγγελιοφόρος εισβάλλει μέσα με μια όχι πολύ καθαρή φωτογραφία, δείχνοντάς την σε κάθε μισθοφόρο και ρωτώντας: Είναι αυτός ο τύπος που θα πολεμήσεις; Όταν βρεθεί ένα ταίρι, ο μισθοφόρος οπλίζεται και κλωνοποιείται σε ένα ολόκληρο τάγμα, το οποίο φεύγει προς τους αεραγωγούς για να πολεμήσει».

(Για μια βαθύτερη κατάδυση στο πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα, δείτε το χαρακτηριστικό άρθρο του Ed Yong σχετικά με αυτό το θέμα στο The Atlantic από τον Αύγουστο του 2020.)

Το DNA σε αυτά τα ειδικά Β-κύτταρα «μνήμης» είναι λίγο διαφορετικό από το DNA όλων των άλλων κυττάρων. (Ή για να είμαι πιο ακριβής, όπως μου εξήγησε ένας συνάδελφος ανοσολόγος: Το εμβόλιο δεν αλλάζει κανένα DNA, ακόμη και στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, αλλά προκαλεί τον πολλαπλασιασμό ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού που έχουν ήδη υποστεί γενετική αναδιάταξη.) Το εμβόλιο, το ίδιο, δεν μένει τριγύρω, αλλά «δείχνει» στο ανοσοποιητικό σύστημα μερικά αντίγραφα της πρωτεΐνης ακίδας από τον SARS-CoV-2, τον ιό Covid-19 και το ανοσοποιητικό σύστημα θυμάται. Και, πρέπει να σημειώσω, μια παρόμοια αλλαγή στο DNA συμβαίνει εάν έχετε μολυνθεί από τον ίδιο τον ιό Covid-19.

Steven Salzberg

Αλλά τα Β-κύτταρα είναι απλώς ένα μικροσκοπικό τμήμα του σώματός. Κάθε άλλος τύπος κυττάρου, από το δέρμα μέχρι την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο, είναι εντελώς ανεπηρέαστος από το εμβόλιο. Και αν δεν είχαμε κανέναν τρόπο να «θυμηθούμε» πώς να καταπολεμήσουμε τις λοιμώξεις, τότε δεν θα είχαμε ανοσία σε τίποτα, οπότε η ανθρώπινη φυλή θα εξαφανιζόταν γρήγορα.

Τέλος, επιτρέψτε μου να αναφερθώ και σε μια άλλη παραπληροφόρηση. Στις αρχές της πανδημίας, ορισμένοι πολύ γνωστοί βιολόγοι στο MIT δημοσίευσαν μια εργασία που ισχυριζόταν ότι ο ιός SARS-CoV-2 θα μπορούσε, μέσω ενός περίτεχνου και εξαιρετικά απίθανου μηχανισμού, να ενσωματωθεί στο DNA των κυττάρων που είχαν μολυνθεί. Αυτό θα ήταν όντως ανησυχητικό! Πολλοί άλλοι επεσήμαναν γρήγορα ότι αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε επίσης να εξηγηθεί με πιο κοσμικούς μηχανισμούς (πειραματικά τεχνουργήματα, ουσιαστικά). Ωστόσο, ενάμιση χρόνο μετά, με εκατοντάδες εκατομμύρια μολύνσεις, κανείς δεν έχει αναφέρει ούτε μία περίπτωση όπου ο ιός στην πραγματικότητα έκανε κάτι τέτοιο. Έτσι, όχι μόνο αυτό το σενάριο (αντίστροφη μεταγραφή του ιικού RNA σε ανθρώπινο γονιδίωμα) είναι πραγματικά απίθανο, αλλά δεν ισχύει καν για τα εμβόλια, τα οποία περιέχουν μόνο ένα μικρό θραύσμα του ιικού mRNA.

(Επιπλέον, αυτή η μελέτη των βιολόγων του MIT ήταν εξαιρετικά ανεύθυνη. Βασικά έδειχναν τις τεχνικές τους δεξιότητες, λέγοντας «κοίτα τι μπορούμε να κάνουμε τον ιό!» χωρίς να σκεφτούν πώς θα μπορούσε να αλλοιωθεί η δουλειά τους όταν οι αντιεμβολιαστές θα την επικαλούνταν. Και η απάντηση του CDC που παρέθεσα παραπάνω φαίνεται να είναι μια άμεση απάντηση σε παρερμηνείες της μελέτης του MIT).

Επιστρέψτε λοιπόν στην αρχική μας ερώτηση: Αλλάζει το εμβόλιο Covid-19 το DNA; Όχι άμεσα, όχι. Αλλά ναι, χάρη στο ανοσοποιητικό σύστημα, το συνολικό μείγμα DNA στο σώμα σας αλλάζει λίγο μετά τη λήψη οποιουδήποτε εμβολίου. Το DNA αλλάζει επίσης κάθε φορά που αναρρώνετε από μια μόλυνση, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος. Αλλά η μόνη αλλαγή στο DNA είναι ενός μικροσκοπικού αριθμού κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία παραμονεύουν ως φύλακες ενάντια στις μελλοντικές λοιμώξεις. Και αυτό είναι καλό.kourdistoportocali

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες