Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης στην ουκρανική κρίση...


Η ενόχληση της Μόσχας και ο εκνευρισμός της Άγκυρας...

Ως ένα ισχυρό "όπλο" για την άμυνα και την ανάπτυξη της χώρας χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση τον αναβαθμισμένο ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε συνδυασμό με την... παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Η ουκρανική κρίση αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τον σημαντικό ρόλο που είχε για τα εθνικά μας συμφέροντα η συγκεκριμένη κίνηση, όπως και η ένταξη του λιμανιού στην ιστορική αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Η γεωπολιτική θέση του δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην χώρα μας, καθώς χρησιμοποιείται ως πύλη εισόδου στα Βαλκάνια, την Μαύρη Θάλασσα και τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

Ο Νίκος Δένδιας που συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη του στόχου, είχε χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη κίνηση ως ένα "μεγάλο στοίχημα" για την κυβέρνηση και για την χώρα.

Μέχρι στιγμής οι αμερικανικές δυνάμεις αξιοποιούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την μεταφορά στρατιωτικού υλικού και ελικοπτέρων, ενώ το συγκεκριμένο σημείο δεν αποκλείεται να το χρησιμοποιήσουν οι νατοϊκές δυνάμεις ως σημείο διέλευσης σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ενόχληση του Κρεμλίνου για την βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, κάτι που είχε επισημάνει δημόσια ο Σεργκέι Λαβρόφ. "Θίξαμε το θέμα των νέων βημάτων που έγιναν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την ενίσχυση του καθεστώτος του λιμένος της Αλεξανδρούπολης για τους σκοπούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ", είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Φόβητρο για την Τουρκία
Η ισχυρή παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και η στάθμευση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη αποτελούν ένα αποτρεπτικό παράγοντα και προς την Τουρκία, προκειμένου να μην επαναλάβει τα επεισόδια του 2020 με πρόσχημα το μεταναστευτικό.

"Στον Μπάιντεν και στον Μακρόν αναφέραμε το θέμα για την ίδρυση βάσης, κάτι που ενοχλεί εμάς και τον λαό μας", είχε πει χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν μη μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό του.

Ο σημαντικά αναβαθμισμένος στρατηγικός ρόλος της χώρας μας και η στήριξη των ΗΠΑ μέσω της αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες έχουν προκαλέσει αρκετές φορές την αντίδραση της Άγκυρας που βλέπουν την Ουάσιγκτον να παίρνει διακριτικές αποστάσεις από τον Τούρκο πρόεδρο. Άλλωστε το ζήτημα των S-400 που έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον, δεν αποκλείεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω του εκρηκτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί με την Ρωσία.

Ενεργειακός κόμβος
Την στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να περιορίσει την εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο υγροποιημένου αερίου με το οποίο θα εφοδιάζεται τόσο η χώρα μας όσο και τα Βαλκάνια, ενώ θα μπορεί να συνδεθεί και με τον TAP.

Μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένη σε σταθερό σημείο και σε απόσταση 17,6 χλμ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού θα προωθείται το φυσικό αέριο στο εθνικό σύστημα μεταφορά της χώρας προς τους καταναλωτές.

"Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει ήδη αναγνωριστεί ως υποδομή μεγάλης σημασίας για τη στρατιωτική του χρήση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ως ένας ενεργειακός κόμβος και θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα και διατροπικότητα του συνολικού δικτύου", δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής στην Σύνοδο των υπουργών Μεταφορών που πραγματοποιήθηκε στην Γαλλία...

Σωτήρης Σταθόπουλος

thetoc.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες