Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Γιελένα Μπατούρινα: Η πλουσιότερη Ρωσίδα έρχεται Ελλάδα για μπίζνες στην ενέργεια

Γιελένα Μπατούρινα: Η πλουσιότερη Ρωσίδα έρχεται Ελλάδα για μπίζνες στην ενέργεια - Κεντρική Εικόνα
Αποτελεί τη μοναδική γυναίκα ανάμεσα στο κλειστό “κλάμπ” των Ρώσων ολιγαρχών, η περιουσία των οποίων αποτιμάται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Η Yelena Baturina (Γιελένα Μπατούρινα) συμπεριλαμβάνεται στις λίστες του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, με προσωπική περιουσία που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα
4 δισ δολάρια. Η εταιρεία της Inteco συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρότερων της Ρωσίας, με δραστηριότητες στις κατασκευές, τον τουρισμό, το real estate και την ενέργεια. Μάλιστα, η επόμενη κίνησή της αφορά στην Ελλάδα αφού, σύμφωνα με αυστριακά δημοσιεύματα, θυγατρική του ομίλου της με έδρα τη Βιέννη, απέκτησε φωτοβολταϊκό πάρκο στα Φάρσαλα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η επένδυση αναμένεται να φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ εντός του 2017, ενώ τα προσδοκώμενα ετήσια έσοδα αγγίζουν τις 500.000 ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρεία φιλοδοξεί να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της μέσω της απόκτησης και άλλων μονάδων ΑΠΕ στην περιοχή της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ ήδη προηγήθηκε η εξαγορά φ/β πάρκου στην Ιταλία. Πλέον, η προσοχή της Inteco στρέφεται τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Κύπρο, όπου διαβλέπει επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Γεννημένη το 1963, κόρη φτωχών βιομηχανικών εργατών, άρχισε να εργάζεται στο εργοστάσιο όπου δούλευαν οι γονείς της µόλις τελείωσε το λύκειο. Παράλληλα παρακολουθούσε µαθήµατα Οικονοµικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το 1987 πήρε το πτυχίο της και άρχισε να εργάζεται στη δηµαρχία της Μόσχας. Έζησε από κοντά την κατάρρευση της Σοβιετικής ένωσης και διέβλεψε έγκαιρα τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν, εργαζόµενη στο πλευρό του τότε αντιδηµάρχου Γιούρι Λουζκώφ, τον οποίο παντρεύτηκε το 1991.
Την ίδια χρονιά ίδρυσε την επιχείρησή της, την Ιnteko, η οποία αρχικά δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή πλαστικών καθισμάτων. Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε άλλους τομείς, μεταξύ των οποίων το real estate και τις κατασκευές. Στη μεγάλη μπίζνα της ανοικοδόμηση της Μόσχας έλαβε τη μερίδα του λέοντος, κάτι που έδωσε λαβές για κατηγορίες περί προνομιακών σχέσεων λόγω του συζύγου της, τις οποίες ποτέ δεν αποδέχθηκε ούτε αποδείχθηκαν. Ο σύζυγός της, Γιούρι Λουζκώφ, ήταν δήμαρχος της Μόσχας από το 1992 ως το 2010. Στη συνέχεια, το ζεύγος μετακόμισε στο Λονδίνο, μετά από κατηγορίες για διαφθορά που αντιμετώπισε ο Λουζκώφ.
Το 2004, η Μπατούρινα µπήκε για πρώτη φορά στη λίστα των δισεκατοµµυριούχων του «Forbes» και ανακηρύχθηκε επισήµως η µοναδική γυναίκα δισεκατοµµυριούχος της Ρωσίας. Από 1,1 δισ. δολάρια το 2004, η περιουσία της αυξήθηκε στα 2,3 το 2006, στα 3,1 το 2007, στα 4,2 δισ. το 2008. Επειτα ήρθε η χρηµατοπιστωτική κρίση, το 2009 η Μπατούρινα έµεινε εκτός λίστας, επανήλθε όµως το 2010, στη 342η θέση των πλουσιότερων του κόσµου, µε περιουσία 2,9 δισ. Λέγεται πως µεταξύ άλλων, έχει στην ιδιοκτησία της ξενοδοχεία στο Σότσι, θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, χιλιάδες στρέµµατα αγροτικής γης στο Μπέλγκοροντ και εργοστάσια ανά τη Ρωσία. Πάντως, μεγάλο µεγάλο µέρος της περιουσίας της έχει μεταφερθεί στην Αυστρία.
Μέσω της αυστριακής εταιρεία Inteco Beteiligungs που δραστηριοποιείται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων και στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα, η Μπατούρινα αναζητά ευκαιρίες τώρα στην αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η ίδια δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Wirtschaftsblatt ότι «βλέπουμε το μέλλον του επενδυτικού μας σχεδίου όχι μόνο στην επέκταση της ισχύος. Αναπτύσσουμε πλέον υπο-σχέδιο το οποίο αφορά την αποθήκευση ενέργειας από πολλαπλές πηγές, το οποίο συνιστά ένα νέο σύστημα έξυπνης ενεργειακής κατανάλωσης».economy365

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες