Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

Πακιστάν: Καθαιρέθηκε ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ για διαφθορά

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε πως ο Ναουάζ Σαρίφ δεν είναι κατάλληλος για να παραμείνει στον θώκο και διέταξε να διεξαχθεί ποινική έρευνα σε βάρος του ιδίου και της
οικογένειάς του. Το δικαστήριο απέπεμψε επίσης τον υπουργό Οικονομικών Ισάκ Νταρ.
Το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως ο Σαρίφ «παραιτήθηκε» -σχεδόν ένα χρόνο πριν τη λήξη της τρίτης θητείας του- παρότι έχει «σοβαρές επιφυλάξεις» για τη δικαστική διαδικασία.
Αναλυτές σχολιάζουν ότι πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που αναμένεται να αλλάξει τις εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες στη χώρα.
Το δικαστήριο πήρε την απόφαση αυτή στη βάση των εργασιών μιας επιτροπής έρευνας που συνεστήθη με την αποκάλυψη του σκανδάλου στα Panama Papers πέρυσι.
Η ερευνητική επιτροπή, που αποτελείτο από πολίτες και στρατιωτικούς, διαπίστωσε στην έκθεσή της ότι υπήρχε «σημαντική ασυμφωνία» ανάμεσα στα εισοδήματα της οικογένειας Σαρίφ και στον τρόπο ζωής της.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να απέκρυψε την αλήθεια για τις εταιρίες και τα ακίνητα που κατείχαν μέσω υπεράκτιων εταιριών συμμετοχής τα παιδιά του, κατηγορία την οποία αρνούνται σθεναρά.
Υπό έρευνα είναι τρία από τα τέσσερα παιδιά του, οι γιοι του Χασάν και Χουσεΐν και η κόρη του Μαριάμ Ναουάζ, που εμφανίζεται ως διάδοχός του στην πολιτική σε μία από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
Στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης είναι η αγορά πολυτελών διαμερισμάτων στο Λονδίνο, τις οποίες κατέχει η οικογένεια Σαρίφ μέσω υπεράκτιων εταιριών τις οποίες διαχειρίζεται το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca στον Παναμά.
Το σκάνδαλο ξέσπασε πέρυσι, όταν η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα κάπου 11,5 εκατομμύρια μυστικά έγγραφα που προέρχονταν από το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca, τα Panama Papers.
Είναι η δεύτερη φορά που ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός αποπέμπεται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η πρώτη ήταν το 2012, όταν είχε καταδικάσει τον τότε πρωθυπουργό, Ραζά Γκιλάνι, για προσβολή της δικαιοσύνης επειδή είχε αρνηθεί να ανοίξει ξανά μια έρευνα για διαφθορά σε βάρος του τότε προέδρου, Ασίφ Ζαρντάρι.
Αλλά και για τον Σαρίφ είναι η τρίτη φορά που συντομεύεται η θητεία του ως πρωθυπουργού. Είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση λόγω κατηγοριών για διαφθορά το 1993. Η δεύτερη θητεία του στον θώκο, που είχε ξεκινήσει το 1997, διακόπηκε το 1999 με στρατιωτικό πραξικόπημα το οποίο οδήγησε τον Σαρίφ σε εξορία πολλών χρόνων στη Σαουδική Αραβία, προτού επανέλθει για να κερδίσει μια ηχηρή νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2013.
Το κυβερνών κόμμα PML-N, το οποίο διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αναμένεται τώρα να διορίσει νέο πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο PTV, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε επίσης να αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών Ισάκ Νταρ εξαιτίας της ίδιας υπόθεσης.
Ο Νταρ, που ήταν πρώην λογιστής του Σαρίφ, υπέβαλε έγγραφα στο δικαστήριο σχετικά με το πώς η οικογένεια του Σαρίφ απέκτησε την περιουσία της, περιλαμβανομένου και ενός χαρτοφυλακίου ακριβών ακινήτων στο Λονδίνο.
Ο Νταρ θεωρείται ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στο υπουργικό συμβούλιο του Σαρίφ και του πιστώνεται ότι έφερε την οικονομία σε πιο ασφαλείς βάσεις έπειτα από μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών το 2013.fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες