Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Στιγμιότυπο από την έκθεση φωτογραφίας του διεθνούς διαγωνισμού Αντρέι Στένιν, στη Μόσχα

Τους καλύτερους νέους φωτογράφους για το 2018 ανακοίνωσε ο διαγωνισμός Αντρέι Στένιν

© Sputnik /
Στην ανακοίνωση των νικητών του φωτογραφικού διαγωνισμού Αντρέι Στένιν προχώρησε ο ρωσικός δημοσιογραφικός όμιλος Rossiya Segodnya. Στον διαγωνσιμό υποβλήθηκαν φέτος περίπου 6.000 φωτογραφίες.
Ο δημοσιογραφικός όμιλος Rossiya Segodnya ανακοίνωσε τους νικητές και τους επιλαχόντες του διεθνούς φωτογραφικού διαγωνισμού Αντρέι Σένιν για το 2018.
Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Top News έλαβαν ο Τζάστιν Σάλιβαν (Νότια Αφρική) για την φωτογραφία του με τίτλο Stand Off, στην οποία ένας αστυνομικός σημαδεύει με το όπλο του λαθροκυνηγούς που κρύβονται κάτω από ένα τραπέζι και ο Λούις Τάτο (Ισπανία) για τη σειρά φωτογραφιών του από την μετεκλογική ένταση στην Κένυα.
Στην κατηγορία «ο Πλανήτης μου», την πρώτη θέση κατέλαβε ο Σεργκέι Γκαπόν από τη Λευκορωσία για τη φωτογραφία του Cranberry Heart, την οποία τράβηξε από drone. Στην ίδια κατηγορία η Αλιόνα Κοτσέτκοβα βραβεύτηκε επίσης για τη σειρά φωτογραφιών της How I fell Ill, που αποτυπώνει το χρονικό της δραματικής της μάχης με τον καρκίνο.
Στην κατηγορία των αθλημάτων νικητές ήταν ο Τεσίρ Μαχντί από το Ιράκ για την φωτογραφία του The desire of life στην οποία απεικονίζεται ένας ακροτηριασμένος νεαρός να παίζει ποδόσφαιρο και ο Αντρέα Αλάι από την Ιταλία για τη σειρά φωτογραφιών του Ultras, για τους φανατικούς οπαδούς της Albenga Calcio.
Στην κατηγορία «Πορτρέτα. Ένας ήρωας της εποχής μας», ο ισραηλινός Οντέντ Ουάγκσταϊν κέρδισε την πρώτη θέση για τη φωτογραφία της Rosebud, που απεικονίζει ένα  παιδί από τη φυλή Nenets, ενώ η Σίβα Χαντεμί από το Ιράν κέρδισε για τη σειρά της με τίτλο Gemini.
«Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός επεκτείνει τη γεωγραφία του και έχει περισσότερους υποψήφιους. Το 2018 λάβαμε σχεδόν 6.000 φωτογραφίες από 77 χώρες του κόσμου κατακτώντας ένα νέο ρεκόρ. Οι νέοι φωτογράφοι έχουν πολύ αυξημένο κριτήριο για το τι έχει περισσότερη σημασία και το τι συμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων, στις χώρες και τον κόσμο γενικότερα. Δεν υπήρχαν ποτέ στο παρελθόν τόσες εικόνες για κοινωνικά θέματα, όσες φέτος. Είναι επίσης ευχάριστο να σημειώσουμε την ανεβασμένη ποιότητα των φετινών υποβολών, καθώς και το γεγονός ότι ο διαγωνισμός έχει αποκτήσει τόσο εξέχουσα θέση στην κοινότητα των φωτογράφων», δήλωσε ο διεθυντής της φωτογραφικής υπηρεσίας του Rossiya Segodnya Αλεξάντερ Στολ.
Μεταξύ των συνεργατών του διαγωνισμού συγκαταλέγονται και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), ο δημοσιογραφικός όμιλος Shanghai United Media Group, αλλά και το παναραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen.
Δύο ιρανοί φωτογράφοι έλαβαν ειδικά βραβεία στην κατηγορία Ανθρωπιστικής Φωτογραφίας που δημιούργησε η ICRC. Ο Ομίντ Βαχαμπζάντεχ κέδρισε για τη φωτογραφία του με τίτλο Tehran Attack στην οποία άνδρες ανεβάζουν ένα δίχρονο αγόρι στο εσωτερικό του ιρανικού κοινοβουλίου, λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση του Ιουνόυ του 2017 στην Τεχεράνη. Ο Γιούνες Χανί Σομίχ Σοφλαεΐ κέρδισε για τη σειρά φωτογραφιών του με τίτλο …And Life rises που έχει σαν θέμα την καθημερινότητα των ανθρώπων που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό στην επαρχία Κερμανσάχ, όπου σκοτώθηκαν περίπου 600 άτομα και καταστράφηκαν περισσότερα από 30.000 κτήρια.
«Η φωτογραφία μας επιτρέπει να δούμε και να νιώσουμε την ποικιλομορφία του κόσμου σε όλη της την ομορφιά, την πολυπλοκότητα και την τραγικότητα. Στις εικόνες που έχουν υποβληθεί στον διαγωνισμό βλέπουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, αλλά και την ομορφιά του. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ο άνθρωπος είναι στο κέντρο της προσοχής σχεδόν όλων των φωτογραφιών, απεικονίζουν τις μοίρες τους, τον τρόπο που ξεπερνούν τις δυσκολίες και το πώς προσπαθούν να αλλάξουν τις ζωές τους προς το καλύτερο. Αυτή τη χρονιά δώσαμε το ειδικό βραβείο του Ερυθρού Σταυρού σε φωτογραφίες που λένε ιστορίες κουράγιου, υπομονής και αυτοθυσίας», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τη Μολδαβία Μάγκνε Μπάρθ.
Το ειδικό βραβείο της Shanghai United Media Group απέσπασε ο Τεσίρ Μαχντί για τη φωτογραφία του The desire for Life, που κέρδισε και στην αθλητική κατηγορία.
«Το Rossiya Segodnya είναι στρατηγικός συνεργάτης της Shanghai United Media Group. Οι δύο πλευρές συνεργάζονται στην πράξη. Ο όμιλος συνεργάζεται για τρίτη χρονιά με τον διαγωνισμό Αντρέι Στένιν που διοργανώνει το Rossiya Segodnya και έχει καθιερώσει ένα ειδικό βραβείο. Επίσης, οι δύο δημοσιογραφικοί οργανισμοί πρόκειται να διοργανώσουν από κοινού μια έκθεση για τους νικητές του διαγωνισμού στη Σανγκάη. Μέσα σε τέσσερα χρόνια ο φωτογραφικός διαγωνισμός Αντρέι Στένιν έχει γίνει μια πλατφόρμα όπου νέα ονόματα στη φωτογραφική δημοσιογραφία ανακαλύπτονται και δημιουργούνται νέα δεδομένα στον κλάδο. Η Shanghai United Media Group είναι χαρούμενη που συνεισφέρει στην επαγγελματική ανάπτυξη και επιτυχία των νέων φωτορεπόρτερ», δήλωσε ο πρόεδρος της Shanghai United Media Group Κιου Κσιν.
«Το Al-Mayadeen θεωρεί χρέος του να τιμά τη μνήμη των φωτορεπόρτερ που θυσίασας τις ζωές τους στο καθήκον τους, καθώς απαθανάτιζαν την πραγματικότητα. Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι στηρίζει τον διαγωνισμό Αντρέι Στένιν για την ειλικρίνεια και το υψηλό επαγγελματικό επίπεδο με το οποίο φέρνει εις πέρας την αποστολή του να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα των καταπιεσμένων», δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Al-Mayadeen ΤV Γασάν μπιν Τζίντο.
Ο πλήρης κατάλογος των νικητών και των επιλαχόντων είναι διαθέσιμος στο stenincontest.com. Η τελετή βράβευσης, αλλά και τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 8 Νοεμβρίου, όταν θα ανακοινωθεί και ο νικητής του Gran Prix για το 2018.
To 2018 η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από εκπροσώπους από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου: Το AFP (Γαλλία), το Anadolu Ajansi (Τουρκία), το Notimex (Μεξικό), αλλά και από παγκοσμίου φήμης φωτογράφους και συντάκτες. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο Άχμετ Σελ, Αρχισυντάκτης εικόνας στο πρακτορείο Anadolu.
Οι ευρύτεροι δημοσιογραφικοί συνεργάτες του διαγωνισμού συμπεριλαμβάνουν: την ειδησεογραφική ιστοσελίδα vesti.ru, το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-Kultura, την ειδησεογραφική ιστοσελίδα JourDom και τη ρωσική ιστοσελίδα φωτογραφιών Russian Photo. Οι διεθνείς ειδησεογραφικοί συνεργάτες συμπερλαμβάνουν το πρακτορείο ειδήσεων και το ραδιόφωνο Sputnik, το πρακτορείο ειδήσεων Askanews, την Independent Media, το πρακτορείο ειδήσεων Notimex, το τηλεοπτικό δίκτυο RT, τη Βασιλική Φωτογραφική Κοινότητα, τον όμιλο Shanghai United Media Group, το αφρικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANA, την πλατφόρμα ενημέρωσης TeleSUR, την ιστοσελίδα China Daily, το περιοδικό Frontline, το πρακτορείο ειδήσεων των Φιλιππίνων, το AlYoum AlSabee, το The Paper, το Radio Republik Indonesia, το πρακτορείο ειδήσεων Bernama, το πρακτορείο ειδήσεων Antara, και το Al-Mayadeen.
Οι συνεργάτες της βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης συμπεριλαμβάνουν την Ακαδημία Φωτογραφίας, το πρακτορείο GeoPhoto, το εκπαιδευτικό portal photo-study.ru, την Ένωση Δημοσιογράφων Μόσχας, την Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων της Ρωσίας, το ενημερωτικό portal iYoung Journalists, τη Σχολή Οπτικών Τεχνών και τα φεστιβάλ Fotoistanbul και Kolga Tbilisi Photo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες