Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Η «ακτινογραφία» του ανασχηματισμού...


Το παρασκήνιο υπουργοποίησης της Κατερίνας Παπακώστα...

Το στίγμα για το πως θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές με τη γενιά των 40άρηδων επιχείρησε να στείλει ο πρωθυπουργός με τον χθεσινό ανασχηματισμό, που, όμως, δεν μπορεί να...
χαρακτηριστεί σαρωτικός παρά τις 13 αλλαγές που πραγματοποίησε. 

“Η πρόθεση δεν συμπίπτει πάντα με τη δυνατότητα”, τόνιζε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης στις 18 Αυγούστου στο newpost.gr προοικονομώντας πως οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο θα περιοριστούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα. 

Παρ΄όλα αυτά οι τοποθετήσεις του Αλέξη Χαρίτση στο πρώτο τη τάξει υπουργείο, του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Μιχάλη Καλογήρου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, της Κατερίνας Νοτοπούλου στο Μακεδονίας Θράκης και του Στάθη Γιαννακίδη στο υπουργείο Οικονομίας δεν είναι τυχαίες, με τον Αλέξη Τσίπρα να πιστεύει πως η δική του γενιά μπορεί να δώσει έναν αέρα ανανέωσης στην κυβέρνηση.

Αυτές οι κινήσεις ήρθαν να προστεθούν σε εκείνες που είχε κάνει τον Νοέμβριο του 2016 (Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Γιώργος Βασιλειάδης, Δημήτρης Λιάκος) και με τις οποίες έδειξε την εμπιστοσύνη του στη καινούργια “φουρνιά” πολιτικών. Σε αυτό το μήκος κύματος μπορεί 15 υπουργεία να μην άλλαξαν “σκυτάλη”, αλλά με την αντικατάσταση προσώπων που είχαν ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία (Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Τόσκας, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Τόσκας, Βαγγέλης Αποστόλου) ο πρωθυπουργός έστω και με περιορισμένες κινήσεις επιχείρησε να δώσει μια “φρεσκάδα” στο υπουργικό συμβούλιο.

Δεν θα μπορούσε, τονίζουν κορυφαία στελέχη, ο Αλέξης Τσίπρας να μην δώσει “ψήφο εμπιστοσύνης” σε μια ομάδα κορυφαίων υπουργών (Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Δημήτρης Λιάκος, Πάνος Καμμένος, Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Παππάς, Κώστας Γραβρόγλου, Έφη Αχτσιόγλου, Ανδρέας Ξανθός, Γιώργος Σταθάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Έλενα Κουντουρά), αφού σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν σαν να αμφισβητεί το έργο της ίδιας της κυβέρνησής του. Ως ένα βαθμό θα μπορούσε να θεωρηθεί πως ο πρωθυπουργός ήταν με “δεμένα τα χέρια” και για αυτό τον λόγο τα νέα σε ηλικία πρόσωπα μαζί με την περιορισμένη διεύρυνση στο χώρο της κεντροαριστεράς (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μυρσίνη Ζορμπά, Μάρκος Μπόλαρης) έβαλαν τη “σφραγίδα” τους σε αυτόν τον ανασχηματισμό.

Το Σκοπιανό
Η συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται να έπαιξε και αυτή τον ρόλο της στις αλλαγές, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι συνεννοήσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου ήταν συνεχείς. Από πολύ νωρίς καλά πληροφρημένες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr πως ο υπουργός Άμυνας δίνει “μάχη” για το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Τελικά το χαρτοφυλάκιο της Βόρειας Ελλάδας πέρασε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ με αντάλλαγμα ένα παραπάνω υπουργείο που κέρδιδαν οι ΑΝΕΛ. Από έξι υπουργεία ο κυβερνητικός εταίρος βρέθηκε με επτά (Πάνος Καμμένος, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Έλενα Κουντουρά, Δημήτρης Κόκκαλης, Νίκος Μαυραγάνης, Τέρενς Κουίκ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη) με στόχο να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η υπουργοποίηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βόρεια Ελλάδα, που έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος με το ονοματολογικό. Ο Μάρκος Μπόλαρης, που διαδέχθηκε τον Γιάννη Αμανατίδη, είχε διαφωνήσει με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ και στο γραφείο της στην Καστοριά η βουλευτής και νέα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου είχε δεχτεί πολλές επισκέψεις διαδηλωτών μέσα στο καλοκαίρι.

Η Γεροβασίλη και η Παπακώστα
Το επιπλέον κέδρος του Πάνου Καμμένου ήταν η Κατερίνα Παπακώστα, με το newpost.gr να δημοσιεύει από νωρίς πως η είσοδος της πρώην υφυπουργού της ΝΔ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην κυβέρνηση μόνο μέσω των ΑΝΕΛ.

Το ραντεβού, που πραγματοποιήθηκε νωρίς χθες το μεσημέρι με τον υπουργό Άμυνας στη Βουλή, δεν ήταν αρκετό για να δώσει στην κ. Παπακώστα ένα χαρτοφυλάκιο. Ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν πως η πρώτη βολιδοσκόπηση της Κατερίνας Παπακώστα έγινε για τη θέση της υφυπουργού Παιδείας την οποία, όμως, δεν είδε με “καλό μάτι”. Θετική δεν ήταν ούτε στη πιθανότητα να συνυπάρξει με τον Παύλο Πολάκη στα γνωστά “λημέρια” του υπουργείου Υγείας, όπου είχε βρεθεί το 2014 και τελικά όλοι οι δρόμοι οδήγησαν προς τη οδό Κατεχάκη. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Όλγα Γεροβασίλη (με αυτόνομο υπουργείο πλέον και όχι ενταγμένο στο υπουργείο Εσωτερικών) είχε δεύτερες σκέψεις για τη συνύπαρξη με την Κατερίνα Παπακώστα, ωστόσο η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν αυτή που υπερίσχυσε. 

Το δίδυμο Γεροβασίλη - Παπακώστα ήταν αυτό που έστρεψε πάνω του χθες όλα τα “φώτα της δημοσιότητας” με τις αρμοδιότητες που θα αποκτήσει το νέο υφυπουργείο να αναμένεται να οριοθετηθούν μέσα στην ημέρα.

 Μπορεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η Κατερίνα Παπακώστα να μην προανήγγειλε σύμπλευση με τους ΑΝΕΛ, ωστόσο όλοι στην πλειοψηφία θεωρούν πως η κυβέρνηση δυνάμωσε κοινοβουλευτικά φτάνοντας τους 153 βουλευτές.

Οι αλλαγές
Ο Αλέξης Χαρίτσης ενημερώθηκε χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για την τοποθέτηση του στο υπουργείο Εσωτερικών, αφού όλα δείχνουν πως και άλλες λύσεις, που ενδεχομένως να επιθυμούσε ο πρωθυπουργός, δεν προχώρησαν. Ασφαλώς το γεγονός πως ο πρωην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας γνωρίζει πολύ καλά τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες εξαιτίας των ΕΣΠΑ, ενώ συμμετείχε και σε όλα τα περιφερειακά συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν από τα σημεία που έδωσαν επιπλέον επιχειρήματα στον πρωθυπουργό να του εμπιστευτεί ένα δύσκολο υπουργείο στην εκλογική χρονιά που έρχεται. Οι “53+”, μετά την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του Γραμματέα του κόμματος, έχουν έναν ακόμα λόγο να είναι ευχαριστημένοι αφού ο νέος υπουργός Εσωτερικών ανήκει στην τάση τους.

Άλλες πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός πρότεινε στον απερχόμενο υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, που, όμως την αρνήθηκε, σε αντίθεση με τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Οι ισορροπίες διατηρήθηκαν για τους Οικολόγους στην κυβέρνηση, αφού η αποχώρηση του Γιάννη Τσιρώνη από το υπουργείο Περιβάλλοντος συνοδεύτηκε με την τοποθέτηση του Γιώργου Δημαρά στη θέση του.

Τα νέα υφυπουργεία στο Εσωτερικών, Ψηφιακής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Άμυνας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, προκάλεσαν την κατάργηση των υφυπουργείων Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής με την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα των Δημήτρη Μπαξεβανάκη και Γιάννη Μπαλάφα αντίστοιχα. 

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας με τον πρωθυπουργό να του δείχνει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη, όπως και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ και ο Παναγιώτης Ρήγας μετά την αποχώρησή του από την Κουμουνδούρου βρέθηκε στο Πεντάγωνο στο πλευρό του Πάνου Καμμένου. 

Στους “κερδισμένους” συγκαταλέγεται και ο Φώτης Κουβέλης που ανέλαβε το υπουργείο Ναυτιλίας εκτοπίζοντας τον Παναγιώτη Κουρουμπλή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπου βρισκόταν από τον Ιανουάριο του 2015.  Στο νέο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν επιπλέον 6 γυναίκες και αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να συνεδρίασει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες