Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Ένα «αόρατο» κατασκοπευτικό θρίλερ...

Ένα μεγάλο θέμα αναδεικνύει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του ο Guardian, σημειώνοντας ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν, το περασμένο καλοκαίρι, την ύπαρξη Ρωσίδας κατασκόπου, η οποία εργαζόταν ως...
υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Η ύποπτη εκτιμάται ότι δούλευε ως πληροφοριοδότης για περισσότερα από δέκα χρόνια, ενώ, ως υπάλληλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, είχε πρόσβαση στο εσωτερικό ηλεκτρονικό δίκτυο της πρεσβείας και τα emails. Αυτό της έδωσε τη δυνατότητα να συγκεντρώνει εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες, ακόμη και για το πρόγραμμα του προέδρου και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Οι πρώτες υποψίες δημιουργήθηκαν το 2016 σε έναν έλεγχο ρουτίνας από υπεύθυνους ασφαλείας. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η Ρωσία είχε συχνές και χωρίς έγκριση επαφές με μέλη της FSB, του ρωσικού οργανισμού μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον Guardian οι ελεγκτές σήμαναν συναγερμό τον Ιανουάριο του 2017, όμως οι μυστικές υπηρεσίες δεν ξεκίνησαν δική τους έρευνα, αντιθέτως, αποφάσισαν να την αφήσουν να αποχωρήσει «ήσυχα» για να γλιτώσουν από τον εξευτελισμό.

Η γυναίκα απολύθηκε το περασμένο καλοκαίρι λίγο καιρό μετά από τις απελάσεις Αμερικανών αξιωματούχων που ζήτησε το Κρεμλίνο ως απάντηση στις τότε αμερικανικές κυρώσεις. 

Πηγή αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα ότι «Οι μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να κρύψουν το κενό ασφαλείας απολύοντάς την, όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει. Έρευνα, πάντως, για να διαπιστωθεί το μέγεθος των διαρροών δεν έγινε ποτέ ούτε έγιναν προσπάθειες να διαπιστωθεί εάν η κατάσκοπος προσπάθησε να στρατολογήσει άλλους υπαλλήλους της πρεσβείας για να της μεταδίδουν πληροφορίες».

Οι μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τον ρόλο που είχε η κατάσκοπος, όμως δεν αρνήθηκαν ότι είχε ταυτοποιηθεί ως κατάσκοπος και πληροφοριοδότης. 

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δεν σχολιάζει ισχυρισμούς που αφορούν σε θέματα υπηρεσιών πληροφοριών. 

Σημειώνεται ότι η αποκάλυψη της ύπαρξης «κοριού» της FSB εντός της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα στο γόητρο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, τη στιγμή όπου οι «θολές» σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία κυριαρχούν στην επικαιρότητα.

Αυτό ακριβώς αναδεικνύει και η βρετανική εφημερίδα σημειώνοντας ότι, παρά το γεγονός πως οι έρευνες των μυστικών υπηρεσιών, της CIA και του FBI «αγνοούνται», το περιστατικό θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της έρευνας του Ρόμπερτ Μιούλερ για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Θα μπορούσε να προσφέρει πληροφορίες για το πώς η κατάσκοπος έκλεβε και μετέδιδε στοιχεία με τα οποία η Ρωσία μπόρεσε να παρέμβει και να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες