Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Υποχρεωτικός έλεγχος πόθεν έσχες...

...για όλους τους δικαστικούς...

Τέλος στο παρατεταμένο αδιέξοδο που έχει προκύψει σχετικά με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, καθώς στο...
τέλος Αυγούστου κατατίθεται σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο λαμβάνει μεν υπόψη την τελευταία απόφαση του ΣτΕ, αλλά ορίζει νέο θεσμικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική υποβολή των συγκεκριμένων δηλώσεων στο πλαίσιο της μεγαλύτερης δυνατής διαφάνειας.

Στο επικείμενο νομοσχέδιο προβλέπεται πως τα «πόθεν έσχες» των δικαστών δεν θα ελέγχονται πλέον από τη Γ’ Μονάδα της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Ελέγχου των Περιουσιακών Δηλώσεων, αλλά από την αρμόδια Επιτροπή (3Α) της Βουλής, την Ειδική Υπηρεσία Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, η οποία θα αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστές, όπως προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ.

Αυτό συνεπάγεται πως όχι μόνο κανένας δικαστικός δεν απαλλάσσεται του ελέγχου, αλλά απεναντίας πλέον θα ελέγχονται όλες οι δηλώσεις μία προς μία, καθώς στην Επιτροπή της Βουλής είναι όλοι ελεγχόμενοι υποχρεωτικά.

Για όλους τους υπόχρεους (δικαστές, δημοσιογράφους, εκδότες, λιμενικούς, κτλ.) θα γίνει υποχρεωτική η δήλωση μετρητών άνω των 30.000 ευρώ (ήταν 15.000 πριν από την απόφαση του ΣτΕ) που δεν περιλαμβάνονται σε τραπεζικές καταθέσεις, καθώς και των κινητών περιουσιακών στοιχείων άνω των 40.000 ευρώ (ήταν 30.000 ευρώ).

Στη συγκεκριμένη επιτροπή της Βουλής ελέγχονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, των βουλευτών και ευρωβουλευτών, των περιφερειαρχών, των δημάρχων, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση...

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες