Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Οι κακοί λύκοι και τα πρόβατα...

Στη γλώσσα των ειδικών της αγοράς εργασίας ο τέλειος υποψήφιος για μία θέση ονομάζεται «μοβ σκίουρος». Γιατί αυτός που συνδυάζει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση με άλλες δεξιότητες και χαρίσματα, αλλά και...
πλούσια εμπειρία είναι σπάνιο είδος.

Στην πολιτική σκηνή οι μοβ σκίουροι έχουν εκλείψει και έτσι οι πολίτες πρέπει να συμβιβαστούν με κάτι λιγότερο.

Κάποιοι ψάχνουν για «γάτες» που θα αντιμετωπίσουν ευέλικτα τις προκλήσεις και άλλοι για «λιοντάρια» με ικανότητες ηγεσίας.

Ολοένα και περισσότεροι, όμως, στρέφονται σε μία απροσδόκητη επιλογή. Την αποτύπωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο γελοιογράφος Paul Noth σε πρόσφατο σκίτσο του στον «New Yorker». Προεκλογική αφίσα εικονίζει υποψήφιο με πρόσωπο... λύκου και το σλόγκαν «Θα σας φάω». Μία αγέλη προβάτων τον κοιτά με ικανοποίηση και δηλώνει: «Τα λέει με το όνομά τους».

Μέσα στην όποια υπερβολή κρύβει το χιούμορ, ο Paul Noth έχει δίκαιο. Για μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων δεν έχει πια τόση σημασία η εμπειρία και το πρόγραμμα.

Με τη δυσφορία απέναντι στο κατεστημένο να έχει χτυπήσει κόκκινο και τις ελίτ πολιτικών, διανοουμένων, γραφειοκρατών να αδυνατούν να δώσουν απαντήσεις, αναζητείται το «αυθεντικό».
Κερδίζει έδαφος αυτός που πείθει ότι λέει «αλήθειες» όσο εξωφρενικές και εάν ακούγονται, αυτός που ξεφεύγει από την πολιτική ορθότητα.

Δεν γνωρίζουμε εάν ο Noth είχε κατά νου τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ανά καιρούς υποσχεθεί να... «φάει» διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, τον Αυστριακό Νόρμπερτ Χόφερ, που οι επικριτές του χαρακτηρίζουν «λύκο με προβιά» ή τους Βίκτορ Όρμπαν και Μαρίν Λεπέν, που «χωνεύουν» τα απομεινάρια της Σένγκεν.

Γιατί όχι τους Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, που δεν κρύβουν βλέψεις και αυταρχικές διαθέσεις, αλλά παραμένουν λαοφιλείς; Εάν γνώριζε τα ελληνικά πράγματα, δεν θα δυσκολευόταν να βρει και εδώ παραδείγματα.

Τι στρέφει όμως ακόμη και νέους, υψηλού μορφωτικού επιπέδου πολίτες, στους πάσης φύσεως λύκους;

Ο Nassim Taleb, γνωστός από τη θεωρία των μαύρων κύκνων, σε πρόσφατο άρθρο του υπό τον τίτλο «The Intellectual yet Idiot» κάνει λόγο για μία «εξέγερση» απέναντι στους ειδικούς, που ενώ έπεσαν έξω σε κάθε πρόβλεψη, κουνούν το δάχτυλο στην κοινή γνώμη και υποδεικνύουν τι πρέπει να σκέφτεται και να ψηφίζει.

Ο κακοί λύκοι επικρατούν γιατί οι «καλοί» του παραμυθιού απέτυχαν να δώσουν το «happy ending» που υποσχέθηκαν...

Νατάσα Στασινού

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

απο 11-01-09

Συνεργάτες